Кожен, хто знає Вадима Лейві, не перестає дивуватися його працездатності. Невже й справді людина в змозі віддаватися роботі п’ятнадцять, а то й двадцять годин на добу? Вже напевно таке навантаження не всім під силу. Проте Вадим Леонідович практично з перших днів приїзду на Теофіпольщину не збавляє непосильних для багатьох обертів, бо, переконує, щоб реалізувати всі задуми, треба жити саме в такому шаленому темпі.

Справедливо кажуть, що розв’язка будь-якої ситуації залежить від того, у чиїх руках опиняться «віжки». І хтозна, чи не пішов би услід іншим,  порізаним на метал цукроварням, Теофіпольський  завод, якби керівництво одного з потужних підприємств на Київщині, що придбало акції заводу, не ввірило його подальшу долю Вадиму Лейві. Випускник Київської сільгоспакадемії, він попри те вражав ерудованістю з багатьох життєво важливих питань, багатьох напрямів суспільного, господарського, виробничого життя.
Його сміливо можна віднести до нової генерації людей, яких, зрештою, не так давно стали називати бізнесменами. Здається, підприємливість у Лейві в крові, бо створене ним підприємство «Україна-2001», що закарбувало у назві дату свого народження, вражає.
– Є у Вадима Леонідовича, як кажуть, бізнесова хватка, – розповідає головний бухгалтер Наталя Єршова. – Навіть у думках важко осягнути всю широчінь проектів, які наш керівник вже успішно втілив у життя.
І справді, сьогодні «Україна-2001» – одне з найпотужніших підприємств, обробляє понад 26 тисяч гектарів ріллі у Теофіпольському, Білогірському, Красилівському, Ізяславському, Хмельницькому районах нашої області.  У господарстві утримується понад 30 тисяч свиней, тисяча дійних корів і така ж кількість молодняка.  Комплекси реконструйовані та оснащені за найсучаснішими технологіями. Загалом «Україна-2001» має 29 структурних підрозділів, серед яких Білогірський хлібозавод, забійний, комбікормовий цехи. Багатогалузеве виробництво, що працює, як єдиний механізм і забезпечує роботою дві тисячі чоловік, створене саме завдяки зусиллям та цілеспрямованості Вадима Леонідовича Лейві.
Щоб оцей величезний  механізм працював злагоджено, потрібен і жорсткий контроль, і неймовірні зусилля, і постійне вдосконалення. Тож нічого дивного, що у своїй наполегливості взяти нову висоту Вадим Лейві надто вимогливий як до себе, так і до інших. Не терпить лінощів, невігластва, розхлябаності, вважаючи їх першими ворогами у поступі вперед.
 – Хоч знаю Вадима Леонідовича давно, але не перестаю дивуватися його феноменальній пам’яті, його рішучості. Навіть у тупиковій ситуації він все одно знайде вихід, – розповідає Олександр Камінський, виконуючий обов’язки генерального директора. – Завдяки кмітливому розуму, енергії, цупкій пам’яті, міцному духу можна багато чого досягти. Приклад цьому – Вадим Лейві. Він ніколи не полишить справу незавершеною. Буває, вже далеко за північ, а в кабінеті президента товариства світиться. Заходжу, запитую, чи хоч щось обідав-вечеряв. «А я й не помітив, що час так швидко збіг…», – відповідає.
Здавалося б, можна вже стишити «хід», адже створити зумів так багато. Та Вадим Леонідович невгамовний, – продовжує Олександр Петрович. – Щоразу в нього народжуються свіжі ідеї. Теплиці, елеватор, виробництво пелетів та багато інших новацій у розширенні підприємства – це лише його заслуга. Зараз взагалі геніальний задум береться реалізувати – виробництво біогазу.
– Вадим Леонідович відмінний стратег, він завжди у пошуку нового. І нам, його партнерам по сільському господарству, цікаво, чим подивує Лейві у черговий раз, – ділиться враженнями генеральний директор Групи компаній «VITAGRO» Петро Лабазюк. – Поза сумнівом, на Хмельниччині Вадим Лейві стане першим, хто впровадить виробництво біогазу. Він заслуговує захоплення.
Більшість колег Вадима Леонідовича розповідають, що практично всі прибутки керівник вкладає у розвиток підприємства. Тупцювати на місці, вдовольняючись тим, що є, не в його характері. І хтозна, чим вразить підприємливий керівник, умілий організатор завтра.
Він беззаперечний лідер. Це визнають і друзі, і вороги. Бо коли над цукровим заводом і над товариством нависла страшна загроза рейдерського захоплення, сотні людей з тривогою очікували на рішення Лейві. І у цій надто важкій ситуації, як завжди, виявився на висоті, не схибив, не запанікував. Переміг!
За серйозністю Вадима Лейві криється надзвичайно добре серце. Важко й перечислити, для скількох місцевих жителів, які опинилися в скруті, рятівною соломинкою став благодійний фонд, створений Вадимом Лейві. Попри величезну зайнятість жодне звернення не залишене поза увагою засновника. Більше того, він пам’ятає про кожне прохання і обов’язково цікавиться результатом.
– Вадим Леонідович врятував не одне життя, хоч жодного разу цим не похизувався, – розповідає Олександр Буханевич, колишній голова Хмельницької обл-
держадміністрації, якого пов’язують довгі роки дружби з Вадимом Лейві. – За унікальної працездатності, яка допомогла йому багато чого добитися в житті, він залишається скромним. На відміну від інших керівників, не рекламує себе, не вип’ячує. Горджуся, що маю такого відданого і щирого друга. Один з його улюблених висловів: «Найцінніше в житті – саме життя». Він збагнув цю істину і своєю енергією, заповзятливістю переконує в цьому інших.
Хто-хто, а рідні добре знають, що своє життя Вадим Леонідович завжди прагнув наповнити змістом. І для дружини Людмили, і для сина Дмитра, студента економічного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка, він найголовніший авторитет. Їхня сім’я побудована на великій любові й пошані одне до одного. З яким захопленням розповідає Людмила Миколаївна про те, як чоловік «поставив» їх на лижі, зацікавив дайвінгом, і тепер вони всім сімейством професійно, маючи відповідні сертифікати, займаються цими видами спорту.
– Ми цінуємо його за мудрість, надійність і величезну людяність, – підсумовує Людмила Миколаївна. – У день п’ятдесятиліття Вадима хочу щиро побажати, щоб добро, яке дарує він людям, поверталося до нього сторицею…
Приєднуються до цього побажання друзі, колеги, сотні людей, яким допоміг Вадим Лейві. І «Подільські вісті» зичать ювіляру, аби все найкраще в його житті було ще попереду.