Це насправді важливо — допомагати людям. Щиро й безкорисливо, з любов’ю і великим терпінням. “Як мене вчила мати, так і роблю все життя, — сказала Ольга Наумова, ветеран праці з Летичева, отримуючи  відзнаку за волонтерську працю у номінації “Ветеран — ветерану”. — Якщо комусь потрібна твоя допомога — ніколи не відмовляй, зроби все, що в твоїх силах. Значить, цього хоче Бог...»

“Ми всі повинні бути волонтерами, — це вже слова зовсім юного Єгора Долгова з Кам’янця-Подільського, ліцеїста ліцею з посиленою  військово-фізичного підготовкою. —  Ніхто з нас не знає, що буде завтра, тому треба робити якомога більше добра сьогодні”. До волонтерства Єгор звик ще змалку, адже його сім’я опікувалася багатьма, хто потребував допомоги. Єгор нині особливо опікується дітьми загиблих в АТО випускників ліцею: Романа Наглюка, Андрія Кухаря, Дана Колісника, Сергія Саліпи. Цей, не по роках, мудрий юнак знає, що значить залишитися без батька: Андрій Долгов загинув у зоні АТО у жовтні цього року...
Волонтери збиралися минулого тижня в обласній раді ветеранів, де їх урочисто нагороджували й вітали. Захід провели з нагоди Міжнародного дня волонтера, який відзначався на початку грудня. Як зазначив голова ради ветеранів Володимир Купратий, кращих волонтерів визначали за трьома номінаціями: “Ветеран — ветерану”, “ Ветеран — молоді”, “Молодь — ветеранам”. Серед нагороджених — 6 учасників бойових дій, 4 учасники війни, 10 дітей війни, 11 ветеранів праці й 21 учень школи. Найстаршому волонтеру  кандидату економічних наук Олександрі Іванівні Авраменко з Кам’янця-Подільського — понад 90 років. Наймолодшому — шестикласниці Ані Чернявській із Старокостянтинова — одинадцять.
У старших волонтерів і досвіду, й енергії чимало: ще б усі встигали робити стільки, як вони! До прикладу, допомога Олександри Іванівни воїнам АТО — і моральна, і матеріальна —  викликає захоплення: ще  у 2014-му жінка надсилала нашим захисникам молитви-обереги, щоб зосталися вони живими на цій проклятій війні. Надсилала також продукти харчування, залучила чимало відомих фірм до приготування трав’яних зборів, які теж отримали наші воїни в зоні АТО.
Так само енергійні й молоді душею волонтери І. Є.  Кошелєв (місто Кам’янець-Подільський), І. І. Бабак (місто Хмельницький) — обидва  учасники бойових дій у Другій світовій війні. І  Г. З. Приступа (м. Старокостянтинів), і П. А. Добрянський (с. Соколівка Ярмолинецького району), і П. В. Батюкевич (с. Смотрич Дунаєвецького району) і Н. М. Лозовська (смт Нова Ушиця). Усі вони не уявляють свого життя без допомоги ближньому. І коли зроблять для когось якусь добру справу, ще більше молодіють душею!
 Про зв’язок поколінь вів мову на святковому заході і Валерій Лобов, учасник війни в Афганістані, педагог: “Мій дід воював з фашистами. Мені випала доля пройти через афганську війну. А тепер наші діти воюють на Донбасі. Це дуже прикро і дуже сумно. Але ми бачимо, що школярі наші радо допомагають воїнам АТО і зростають справжніми патріотами”.
Найбільше багатство, звісно, — юні волонтери. Бачили б ви, скільки запалу в їхніх очах, бажання працювати, допомагати старшим людям. Це і Софія Гордєєва з Кам’янця-Подільського, і Дайана Дворецька з Хмельницького, і  Катерина Ткачук з Ізяславського району, і Юля Садова з Лісоводів Городоцького району, і Аліна Андрійчук з Віньковецького району, і Сергій Макогін з Гукова Чемеровецького району, і Віталій Манійчук з Шепетівки...
Неможливо перерахувати усіх юних волонтерів. Але можливо й необхідно висловити їм свою величезну повагу й вдячність за їхню велику, зовсім дорослу, працю. Ми пишаємося такими юними громадянами України — вони виростуть справжніми патріотами своєї держави.
 Керівник волонтерського центру обласної ради ветеранів Олександра Корнієнко вдячна усім учасникам святкового засідання. Зокрема, композитору Михайлу Люшні та ансамблю “Ретро”, які подарували присутнім прекрасні пісні. Чле-нам журі, які визначали кращих волонтерів, —  А. М. Гордовій,
Т. І. Верхошаповій, Л. М. Пінчук.
Окрема, особлива, подяка за допомогу — спонсору заходу — генеральному директору ТОВ “Торгово-сервісний центр “Кооператор” М. В. Вороні.