Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 1043

Унікальні події відбулися нещодавно в смт Летичів. Вперше проведено шахово-шашковий турнір серед людей з інвалідністю по зору, які, наперекір фізичному обмеженню, були сповнені ентузіазму та завзяття.

Згуртована жіноча команда продемонструвала вміння та практичні навички гри. Переможцем серед жінок стала Євгенія Сандецька. Напружені поєдинки відбулися і серед чоловіків. Восьмикласник НВК № 2 Богдан Цьох змагався за свого незрячого дідуся Віктора Няньчука. Він показав неабияку кмітливість і переміг. Важкість гри полягала ще й  у тому, що в шахових комплектах не вистачає фігур, замість яких гравці використовують шашки, так як старі шахи розгубились, а нові закупити дорого. Члени Летичівської територіально-первинної організації (ТПО) УТОС не обмежилися змаганнями за шаховим столом і вже другий рік поспіль організували велопробіг. Найспритнішим серед чоловіків був  Микола Лященко, а серед жінок – Ольга Патик. А це не так просто,  якщо врахувати різноманітні складнощі нашого сьогодення і ту фізичну ваду, що обмежує незрячих та слабозорих у їхньому прагненні до повноцінного життя. Адже для цього потрібні спеціальні тифлозасоби (від грец. «тифлос» – сліпий), – з голосовим виводом чи шрифтом Брайля. На жаль, засоби реабілітації для незрячих нині є гострим дефіцитом.
Однак приємно відзначити, що в цій ТПО часто проводяться цікаві заходи. Безперечно, заслуга в цьому її голови, П. О. Леськова. Він – колишній вчитель, директор школи, високоосвічена людина з великим організаторським досвідом. А втім обов’язки його – надскладні, адже працює з особливими людьми, з непростою долею. Щоб підтримати їх морально і матеріально, чого лише не вигадує Петро Омелянович. До прикладу, започаткував благодійну акцію «Відпочивайте на здоров`я», під час якої приватний підприємець Микола Дрейко і його працівники виготовили  стільці та безкоштовно передали їх інвалідам похилого віку.
Чудовий концерт, де виступили Олександ Кобзаренко з авторськими піснями і гурт «Намисто», летичівці влаштували на День білої тростини. Допомагають утосівцям коштами, продуктами, медикаментами місцева влада, громади та приватні підприємці. Відбулися зустрічі з правовиком, соціальними службами, психологом та священиками Летичівської і Старосинявської православних церков. У школах проведені уроки доброти і милосердя.
До редакції районної газети надійшов лист від Надії Лиськової, яка дякувала голові за уважність, людяність і підтримку не лише моральну, але й матеріальну допомогу. За ефективну і плідну роботу цьогоріч Петро Омелянович нагороджений грамотою Мінпраці з нагоди Дня працівників соціальної сфери.
Через відсутність роботи утосівці прагнуть організувати своє дозвілля культурно і активно, наприклад, за грою в шахи чи шашки. Адже далеко не всі види спорту їм доступні. Але і для цього мінімуму в них бракує можливостей, тому що шахи коштують 1700 гривень, шашки – 1200 гривень, а про велосипед – годі й говорити.
Для прослуховування озвученої літератури незрячим потрібні Мп3-плеєри і флешки та багато інших засобів реабілітації. Проте вони не доступні інвалідам за їхні мізерні пенсії. Обласна і первинні організації є громадськими і неприбутковими, тому вишуковують додаткові джерела фінансування. Зокрема, під час Місячника незрячих проводять численні заходи. Святковий стіл і живе спілкування людей, які здебільшого маломобільні, є для них ковтком свіжого повітря, радісною подією. Завжди на високому рівні проходять спортивні турніри, тифлоконкурси, концерти художньої самодіяльності, надаються продуктові набори в Ізяславській, Кам’янець-Подільській, Хмельницькій, Шепетівській та інших первинних організаціях. Відбуваються зустрічі утосівців з владою щодо розв’язання насущних проблем – забезпечення тифлозасобами, доступності до транспорту та інфраструктури міста тощо. Ветеранів та активістів відзначають грамотами і цінними подарунками. З обласного бюджету виділена суттєва сума на придбання ТЗР. Значну допомогу надають благодійники. На залучені в ході благодійної акції кошти організації закуповують засоби реабілітації і передають їх незрячим в індивідуальне користування безкоштовно. Але через їх високу вартість щорічно вдається купити невелику кількість озвучених тонометрів, глюкометрів, термометрів, годинників чи тростин, тому потреба в них та інших технічних засобах залишається великою.
Правління обласної організації щиро дякує обласним і районним владним структурам, керівникам і колективам підприємств та приватним особам за людяність, доброту і підтримку незрячих земляків.
Будемо раді за придбання тифлозасобів, зокрема, шахів.
Наші реквізити:
Поточний рахунок  № 2600501484383
МФО 325365
код 23843578
Центральна філія  ПАТ «КРЕДОБАНК».
Наші телефони:
65-85-01, моб. 097-406-33-62.