Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 739

Проблема шкідливих звичок, азартних ігор є найбільш актуальною у наш час, а боротьба з ними — це завдання не тільки держави в цілому, а й кожної окремої людини.

Способом вирішення наших проблем часто стають шкідливі звички. Особливо це стосується молоді, яка, на жаль, нерідко стає на згубний шлях. І ми, саме ми: повинні направляти, допомагати, не залишатись осторонь.
Інколи, спостерігаючи за молоддю, спілкуючись із тими, хто обрав не ту стежину — болить душа. Так, болить серце: за націю, за нашу рідну Україну… Чому ж так відбувається? Молодь досить часто віддає перевагу проведенню дозвілля, не пов’язаному з руховою активністю, а обирає сидіння за комп’ютером у соціальних мережах, а ще гірше — шкідливі звички. Звичайно, науково-технічний прогрес рухається вперед, з’являються новітні технології — це чудово, проте, на жаль, молодь не вміє раціонально цим користуватись і майже весь свій вільний час проводить в соціальних мережах. Це відволікає від навчального процесу, заважає формуванню здорового способу життя, юнаки і дівчата менше уваги приділяють вербальному спілкуванню, обираючи «віртуальне».
Так, для деяких, переважно молодих, людей, віртуальне спілкування повністю заміняє контакти з живими людьми. Вони так занурюються у цей ілюзорний світ, що реальне життя і люди з їхніми почуттями та проблемами стають їм нецікавими й непотрібними. Знайома розповідала мені, як вона прожила кілька років у віртуальному світі. Вона не ходила гуляти, забула про кафе чи вечірки. Одразу після занять поспішала до свого ПК і улюбленого чата, де у неї з’явилися друзі, вороги і навіть коханий. А от реальні друзі якось самі собою зникли. І взагалі життя поза Інтернетом втратило будь-який сенс. Дівчині знадобилося три роки, щоб зрозуміти, що вона жила не своїм життям і безцільно вбила купу часу на щось несправжнє. Держава, сім’я, суспільство відіграють надзвичайну роль у життєдіяльності молодого покоління, пам’ятаймо про це.
Але не менш важливою є проблема зайнятості та працевлаштування молоді. Сучасна економічна криза підвищує рівень безробіття, загострює проблему досить великої соціальної спільноти — безробітної молоді. Саме молодь виявилась найбільш непідготовленою до ситуації, що склалась. Зайнятість впливає не лише на матеріальний стан людини, а й визначає її психічне, моральне та соціальне положення, визначає місце людини у суспільстві та її майбутнє. Молодь якраз і є майбутнім будь-якого суспільства, тому шукаючи кращого життя, не реалізувавши себе в Україні — масово емігрує за кордон. Батьки, виїжджаючи на заробітки, змушені залишати домівки, своїх дітей під опіку рідних, українську землю і важко працювати на чужині, щоб прогодувати сім’ю. Невже ми не достукаємося до сердець українських чиновників? Якщо не змінимо ситуацію, що склалась, то українське виробництво зупиниться: нікому буде працювати, а молодь, залишена без турботи та уваги батьків, деградуватиме.
Не менш болючою проблемою в Україні є ігроманія. Це небезпечна хвороба чи розвага? Не можна передбачити, для кого азартні ігри будуть безневинним захопленням, а для кого обернуться важкою хворобою — ігроманією. Досить часто, прогулюючись містом, ми можемо спостерігати, як швидко розширюються замасковані заклади під вивісками лотереї «Спортлото». Потрібні магазини, аптеки, кафе — замінили на гральні заклади. Боляче за українців, невже ми будемо стояти осторонь, адже ніхто не застрахований, що сам не потрапить у цю пастку. У кожного з нас є рідні: діти, чоловік чи дружина, брат чи сестра, які можуть просто спробувати один раз і не зупинитися. Немає легких грошей, є важкі наслідки: дратівливість, брехня, втрата грошей, сім’ї, суїциди врешті-решт, оскільки людина відчуває безнадійність та відчай. Що відбувається? Пастка зачиняється, виходу немає — залежність. Треба мати неабияку силу волі, щоб вчасно зупинитися.
Потрібно навчитись користуватись своїм мозком — думати про наслідки — ми легка здобич для людей, які вирішують свої матеріальні проблеми: відкриваючи гральний бізнес, збуваючи наркотики, тощо. Для впевненої у собі цілеспрямованої здорової молоді — потрібно проводити: години спілкування, культурно-масові заходи; задіяти заклади освіти, засоби масової інформації, соціальні служби тощо. Відкривати не замасковані гральні заклади, а клуби за інтересами, спортивні клуби, краєзнавчі студії, дитячо-юнацькі спортивні школи і т. д.
Тому не будемо байдужими, адже проблеми молоді – проблеми всієї України в цілому. Здорова, сильна нація — майбутнє нашої країни.