Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 764

Недарма ще древні римляни, греки, фінікійці та інші народи приписували честь створення вина своїм богам. «Напій, що наповнений оксамитовим смаком і насиченим ароматом, уже давно можна зробити власноруч, аби було бажання», — розповідає Олена, моя співрозмовниця.

Молода сім’я Кравченків — Дмитро, Олена і маленький Андрійко — веде активний спосіб життя, має багато захоплень. Крім того, вже кілька років займається виноробством. Поки мама знаходиться у декретній відпустці, то постійно експериментує на кухні, зокрема, й з виготовленням різних вин та лікерів. Поки голова сім’ї знаходиться на риболовлі, Олена шукає нові й цікаві рецепти. «Хоч вільного часу не багато, бо за Андрійком лишень встигай, але намагаюся так організувати свій день, щоб максимально встигнути, — ділиться Олена. — Щоб зробити вино, насправді треба небагато — бажання та якісну сировину. А коли мені допомагають мама Тетяна та чоловік, то й вино виходить смачніше, бо кожен вкладає частинку душі в цей напій».
Виноградне вино
Перед тим, як приступити до самого процесу приготування, потрібно знайти ємності для майбутнього вина. Вони повинні бути чистими і сухими, щоб сік винограду не зіпсувався. Залийте в них кип’ячену воду, а потім насухо протріть.
Складові:
ягоди синього винограду — 10 кг (приблизно з двох відер винограду вийде 10 літрів вина);
цукор (на літр вина — 100-200 г);
вода — 100 мл (нею можна розбавити дуже концентрований сік винограду).
Спосіб приготування
1. Виберіть стиглі грона винограду і відокремте ягоди від гребенів. У жодному разі не промивайте їх, інакше не відбудеться бродіння!
2. Помніть ягоди винограду в емальованому посуді. Робити це краще руками або дерев’яною лопаткою, щоб не пошкодити кісточки.
3. Залиште посудину з передавленим виноградом, накривши чистою тканиною, на 5 днів при температурі 18-27 градусів. Кожен день передавлений виноград необхідно перемішувати дерев’яною лопаткою. За цей час виноградний сік посвітлішає, а також з’явиться кислуватий запах і шипіння.
4. Зберіть верхній шар зі шкіркою в окрему посудину, відіжміть руками або пресом. Злитий і відфільтрований сік пропустіть через марлю, переливаючи кілька разів з однієї ємності в другу. Цей процес наситить виноградний сік киснем.
5. Відфільтрований сік розподіліть по бутлях чи банках для бродіння (в одній посудині має бути не більше 70% соку). Додайте цукор. Приблизно 2% цукру дасть 1% спирту в готовому вині. Цукор треба додавати поступово.
На шийці банки закріпіть промиту медичну рукавичку, зробіть проколи в пальцях голкою, можна і кілька дірочок. Обв’яжіть гумкою по колу. Таким чином вино зможе «дихати».
Коли консистенція стане кислуватою, додайте 50 грамів цукру на кожен літр соку. Повторіть процедуру 3-4 рази на перших 20 днях бродіння. Протягом всього часу бродіння потрібно стежити за рукавичкою. Спочатку вона надується, а коли вино настоїться — опуститься.
6. Тихе бродіння, яке може тривати від 40 до 380 днів, формує кінцевий смак вина. Наповніть пляшки до самого верху і поставте їх у темне місце при температурі від +10 градусів. Раз на тиждень виноградний сік потрібно проціджувати, щоб не з’явився осад. Через кілька місяців напій повністю приготується. На смак він повинен бути в міру міцним і солодким.
Ви отримаєте близько 6 літрів напівсухого домашнього вина.
А ще Олена ділиться фірмовим й провіреним рецептом
м’ятного лікеру
Для виготовлення якого знадобиться:
1) М’ята — 40–50 г (2 склянки);
2) Якісна горілка або розведений 40-45% етиловий спирт — 1 літр;
3) Цукор — 350 г (щоб напій вийшов м’якшим, краще замінити 200 г меду);
4) Вода — 250 мл.
Спосіб приготування: листя м’яти добре промиваємо, кладемо в ємність, в якій лікер буде настоюватися. Заливаємо горілкою і герметично закриваємо.
Настоювати 2 тижні в темному місці при кімнатній температурі, через 1-2 дні струшувати. Залежно від м’яти, рідина стане зеленуватою або світло-коричневою. Далі фільтруємо рідину через марлю, листя віджимаємо і можемо сміливо викидати — вони нам більше не потрібні.
Готуємо сироп. У каструлі змішуємо воду та цукор, доводимо до кипіння і варимо протягом декількох хвилин, знімаємо піну (якщо використовуєте мед — не кип’ятити і постійно помішувати до розчинення меду). Охолоджуємо до кімнатної температури.
Змішуємо м’ятну настоянку з сиропом, розливаємо у пляшки і щільно закриваємо. Витримуємо лікер у холодильнику ще місяць. За появи осаду — фільтруємо через кілька шарів марлі або через вату. В процесі витримки лікер може злегка потемніти або змінити колір із зеленого на коричневий — це нормально і на смак не впливає.
Смачного!