На превеликий жаль,фінансування галузі охорони здоров’я залишається серйозною проблемою. Державних субвенцій  вистачає хіба що на заробітну плату медпрацівникам. Особливо потерпають від такої ситуації медичні заклади районного рівня. Здавалося б, і мови не може бути про їхній розвиток, адже і справді опинилися вони у трясовині скрути. Проте приклад Волочиської центральної районної лікарні на Хмельниччині засвідчує, що навіть за таких складних обставин можна багато чого досягнути, а головне — можна розвиватися.

Не один рік триває плідна співпраця закладу з благодійним фондом народного депутата України Сергія Лабазюка “Ми поруч”.  Пригадую, яким було захоплення усіх присутніх, коли вперше змогли оглянути повністю оновлене хірургічне відділення.  Важко було й передбачити, що у стінах районної лікарні усі палати для пацієнтів набудуть європейського зразка: з окремим санвузлом, душовою кабіною, новим умеблюванням, побутовою технікою. Так само повністю змінилися  просторий коридор і хол, жодним штрихом не нагадуючи вже про стандарти гнітючих лікарняних приміщень. Від колишньої сірості, незручностей не залишилося і сліду. А перед тим практично заново збудували операційний блок.  Крім того, його укомплектували  новим операційним столом, лампою, інструментарієм.   Усе це — вияв  допомоги від благодійного фонду “Ми поруч”. Загалом на ремонт хірургічного відділення, що провели чотири роки тому, народний депутат Сергій Лабазюк спрямував понад 200 тисяч гривень.
А за тим  взялися за капітальний ремонт у терапевтичному відділенні, наступного року — у відділенні паталогії  вагітних. Головний лікар Волочиської районної лікарні Віктор Чубар каже, що реалізувати стільки задумів і запровадити чимало новацій не вдалося б, якби не однодумці-благодійники. “Без сумніву, завдяки такій увазі до нашої лікарні, завдяки коштам фонду “Ми поруч”  хірургічне  відділення — одне з найкращих в області. Ми першими, до речі, серед районних лікарень змогли запровадити  лапароскопічні операції, а також  операції по заміні кульшових  суглобів, тож. Волочиська лікарня опинилася серед лідерів ендопротезування в Україні. Це не лише відчутний крок вперед  закладу, а й суттєва допомога багатьом-багатьом жителям нашого краю.
Питання поліпшення  матеріально-технічної бази й оснащення районної лікарні вже давно у центрі уваги народного депутата Сергія Лабазюка, уродженця Волочищини. Це завдяки Сергію Петровичу з’явилися у нас, окрім операційної лампи, операційних столів, ще й додаткові ліжка та матраци, обладнання для офтальмологічного та гінекологічного відділення; частину коштів виділив народний депутат на придбання бронхофіброскопа, електрокардіографа для Волочиського центру швидкої допомоги, за його сприяння були виділені кошти на ремонт даху дитячого відділення. Загалом кожне з відділень отримало фінансову допомогу нардепа на ремонт, — розповідає Віктор Миколайович.  
Не став обділив лікарню турботою фонд “Ми поруч”   і цього року.  До 27-ї річниці Незалежності України повністю оновленим побачили й пологове відділення, що відтепер відповідає  світовим стандартам.
— Востаннє років двадцять тому це відділення ремонтувалося, проблема ставала все гострішою, потреби — все нагальнішими, — розповідає головний акушер лікарні Олег Бойчук. — Тепер пологове не впізнати. Тут буде дві пологових   зали, одна з яких сімейна. Облаштовано й палату інтенсивної терапії для новонароджених. Капітальних змін зазнали операційна та маніпуляційна. Не вистачає слів, аби висловити захоплення і подяку Сергію Лабазюку  та благодійному фонду “Ми поруч”.
На капітальний ремонт  пологового відділення лікарні фонд спрямував понад 500 тисяч гривень.  І після урочистого відкриття оновленого відділення працівники Волочиської екстренної медичної допомоги отримали від нардепа грошовий сертифікат у 60 тисяч гривень на придбання сучасного електрокардіографа.
— Тривалий час благодійний фонд “Ми поруч” співпрацює з районною лікарнею. Спільно ми докладаємо усіх зусиль, щоб забезпечити потреби і хворих, і медпрацівників, — каже керівник фонду Віолетта Лабазюк.  — Все, що створимо сьогодні, залишиться і служитиме людям довгі роки. Наполегливо будемо працювати над реалізацією інших планів, щоб допомогти своїй лікарні, і щоб вона відповідала найвищим вимогам.
 Висловлюючи щирі слова подяки благодійному фонду і народному депутату, головний лікар наголошує: “Жодного разу наші добрі друзі, партнери нас не підвели. Благодійний  фонд “Ми поруч” і справді завжди опинявся поруч у найважливіші моменти.  
* Конкурс журналістських матеріалів  “Поспішай творити добро ініційований фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом”.