До 90-річчя від дня народження відомого на Поділлі  архітектора Ізяслава Медведовського.

З його іменем  пов’язана ціла епоха у формуванні архітектурного та містобудівного комплексу Кам’янця-Подільського. І це без перебільшення. Адже  близько півстоліття свого життя, з них 35 років на посаді головного архітектора,  Ізяслав Ілліч віддав розбудові рідного міста. Саме у цей період під його керівництвом  розроблявся генеральний план. З належним знанням справи та конкретної потреби зодчий залучав до проектування найкращі інститути держави, зокрема КиївЗНІІЕП «Інжпроект», «Діпроцивільпромбуд», НДІмістобудування.  Він творчо підходив до формування та розміщення житлових масивів, промислових зон, адміністративних, громадських, лікувально-оздоровчих, навчально-шкільних комплексів, інженерної інфраструктури.
Досить назвати такі факти та цифри: під  керівництвом Ізяслава Медведовського, як головного архітектора, у Кам’янці-Подільському споруджено  понад мільйон квадратних метрів житла, 13 загальноосвітніх шкіл, 23 дошкільних заклади, 3 будинки  побуту, 2 кінотеатри, 3 готелі, 2 універмаги, Будинок культури, Будинок зв’язку, 2 будинки відпочинку, туристичний комплекс, створена  потужна база лікувальних установ. Були сформовані житлові мікрорайони  селищ  цукрового і цементного заводів, імені Смирнова, привокзальний і Північно-Західний з розгалуженою соціальною і обслуговуючою  інфраструктурою. Не залишалися  поза увагою мережі транспортних та пішохідних вулиць і об’їзних доріг, система підземних комунікацій. Побудовано міст «Лань, що біжить» через річку Смотрич,  і це   розв’язало гостру транспорту проблему, яка виникла в місті;  сформовано сучасний адміністративний центр, головний майдан.
Важливе значення мають рекреаційні  зони в центрі міста та вздовж річки Смотрич. Втіленням цього є Парк танкістів з меморіальною зоною і Вічним вогнем пам’яті полеглим  за нашу незалежність, оздоровча зона з водним дзеркалом на вул. Князів Коріатовичів-Лесі Українки.
Значний внесок Ізяслава Ілліча  й у створення Державного історико-архітектурного заповідника, що дало можливість зберегти історичну частину, унікальне середньовіччя  та природно-ландшафтне середовище Старого міста.  У своїй роботі він завжди дотримувався золотого принципу: «Природа обдарувала такою красою місто, що твоє головне завдання – не зіпсувати цю красу». В 1969 році за його сприяння організована  науково-реставраційна виробнича майстерня з   потужною  виробничою базою, що посприяло комплексній відбудові і реставрації історичних пам’яток архітектури.
У кінці 80-х років місто з провінційного райцентру, в якому 1950 року мешкало 30 тисяч жителів, перетворилося на потужний економічний,  освітній, культурний, туристичний центр західного регіону з багатогалузевою промисловістю, міцною будівельною базою, транспортними підприємствами, вищими, середніми спеціальними, професійно-технічними навчальними закладами, розвиненою інженерною інфраструктурою, соціально-побутовими об’єктами.
Слід відзначити, що Ізяслав Медведовський особливу увагу приділяв підростаючому поколінню, викладаючи основи архітектури в будівельному технікумі. Під його керівництвом підростали, навчалися, формувалися майбутні керівники важливих підрозділів господарства міста. Він також брав активну участь у громадському житті. Протягом 20-ти  років обирався депутатом міської ради,  був членом Спілки архітекторів України, входив до складу  правління міського товариства охорони пам’яток історії, архітектури  і культури.
У пам’яті кам’янчан І. І. Медведовський залишиться одним із  талановитих і толерантних зодчих, чесна, скромна, професійна, принципова людина, патріот міста. «Ми були одержимі в праці і не вимагали нагороди», — цей основний принцип  в роботі і в стосунках з оточуючими він проніс через своє життя, чим заслужив велику шану і щиру вдячність кам’янчан. У 2002 році нагороджений відзнакою Кам’янець-Подльської міської ради «Честь і шана». У 2006 році  Ізяслав Ілліч Медведовський відійшов у вічність.