Саме ці слова ми почули, переступивши поріг Хмельницької міської лікарні ветеринарної медицини, що в мікрорайоні Ракове. Їх промовив вдячний господар свого улюбленця — безпородної кішки, якій провели кесарів розтин під час пологів. Її він підібрав на вулиці — зовсім кволу та виснажену.
Направду професія ветеринара — це справжній поклик серця, за яким слідуєш усе життя... Бо в його руках — життя беззахисної тварини, яка з тривогою і острахом в очах повністю довіряє йому своє життя. І немає різниці — чи то породиста тварина чи безпритульна, яку вкотре привозять волонтери, — всім тут допомагають, докладаючи максимум зусиль.

«Сьогодні штат лікарні нараховує сім ветеринарних лікарів з досвідом роботи від п’яти до двадцяти років. Вони постійно вдосконалюють свої професійні знання та вміння, проходячи стажування та обмін досвідом в різних містах — Одесі, Сумах, Ужгороді тощо», — розповідає начальник міської лікарні ветеринарної медицини Костянтин Іванович Завроцький.
Лікарня забезпечена усім необхідним обладнанням для проведення терапевтичного та хірургічного лікування різної складності. До прикладу, тут оперують суглоби, розриви коліна, замінюють штучні зв’язки, проводять кесареві розтини та інше. Функціонує діагностична лабораторія, яка обладнана біохіманалізатором, цифровими мікроскопами. Також тут працює кардіограф, УЗД і цифровий рентгенапарат.
Лікарня зараз активно працює над виконанням програми по стерилізації безпритульних тварин (до 120 за місяць), адже є переможцем тендеру. Фінансування цієї програми забезпечує міський бюджет.
«В літній сезон побільшало звернень із переломами в тварин, тому для оперативних втручань є апарат Ілізарова, а також зовнішні фіксатори, — додає начальник лікарні. — А з початком сезону полювання прийматимемо пацієнтів з вогнепальними пораненнями. Тобто кожен сезон у нас рясніє певними проблемами».
Зараз спокійніше з інфекційними захворюваннями, в основному, за словами ветеринарів, звертаються для терапевтичного лікування панкреатитів, дерматитів, циститів та захворювань дихальних шляхів.
Костянтин Іванович гордий, що в цьому медичному закладі виконуються досить складні оперативні втручання, яких мало проводять у західному регіоні загалом. Отож і цінують досвід наших ветеринарів, яким вони постійно діляться із колегами, і за межами області.
Варто нагадати, що звернутися в Хмельницьку міську лікарню ветеринарної медицини (вул. Чорновола, 176/1) можна з 8 до 18 години, а черговий лікар працює на робочому місці до 21.00. За необхідності здійснюються виїзди лікарів за адресою за попередньою домовленістю.
P. S. Біля приміщення лікарні ми побачили дві клітки з безпритульними собачками — їх волонтери привезли на стерилізацію. Завдяки діючій програмі розв’язуються дві ключові проблеми — безпека для громадян і контроль над чисельністю безпритульних тварин. Це результат злагодженої роботи влади міста, ветеринарів і волонтерів, які, докладаючи максимум зусиль, якісно виконують свою роботу.
У день професійного свята нехай усі працівники ветеринарної медицини отримують найкращі вітання й побажання здоров’я й усяких гараздів. А головне, щоб вони частіше чули слова: «Дякую за врятоване життя, лікарю...»