За покликом серця Галина, уродженка села Гатна на Деражнянщині, вступила на навчання до Кам’янець-Подільського педучилища, а після його закінчення — на стаціонарне відділення фізико-математичного факультету Вінницького державного педагогічного інституту.

Добре пам’ятає вона свої перші педагогічні кроки у Біляно-Шаргородській середній школі Чернівецького району. Пройшла професійний гарт і, коли виконувала обов’язки директора Гонтівської СШ Могилів-Подільського району (після ліквідації Чернівецького району).
Тут їй довелося нести відповідальність за будівництво типового двоповерхового приміщення середньої школи. Незважаючи на господарські турботи, активно займалася громадською роботою. Була депутатом сільської ради, громадським лектором, зустрічалася з ветеранами, молоддю, учнями.
Добрий слід на педагогічній ниві залишила Галина Іванівна і на Хмельниччині, де попрацювала чотирнадцять років. Її призначили заступником начальника обласного управління освіти, який тоді очолював відомий досвідчений педагог Віталій Шайнога. В цей період багато починань народжувалося в області. Будівництво шкіл велося швидкими темпами, створювалися школи-інтернати для сиріт, діяли шкільні виробничі бригади тощо. Галина Степанець займалася удосконаленням роботи позашкільних закладів, постійно опікувалася учнівськими виробничими бригадами, навчально-дослідними ділянками.
За час роботи в обласному управлінні освіти її відзначали відомчими та державними нагородами. Вона — відмінник народної освіти, нагороджена орденом «Знак пошани».
Вже після виходу на пенсію Г. І. Степанець працювала методистом обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. За її ініціативи видано брошуру «Юннати Хмельниччини».
25 років Галина Іванівна є членом обласної ветеранської організації, активну участь бере в роботі обласного волонтерського центру «Пенсіонер». Як і на педагогічній ниві, так і у ветеранській діяльності, вона переймається питаннями патріотичного виховання молоді.
Бібліотеки області, школи, ветеранські організації отримали видання «Ратна і трудова слава Хмельниччини: пам’ять і шана», співавтором якого є Галина Степанець. Читачі дізнаються про славні подвиги земляків у Другій світовій війні, на трудовому фронті.
Галина Іванівна ще й активний учасник ветеранського міського хору «Надвечір’я».
Нещодавно Галина Іванівна відзначила своє 85-річчя.
Її життєвий досвід — надбання для молодих поколінь, ветеранів, земляків, усіх, з ким торує життєву стежину.