Коли розпитуєш Надію Хомівну Рабощук за минуле, то з розповідей її постають чіткі картини життя села Білеве Ізяславського району, люди, які творили його історію, працювали на його благо. І даремно, що Надії Хомівні минув 91 рік, пам’ять її й досі зберігає чимало подій минувшини, що є не лише повчальним, а й цінним.

Своєрідною цінністю для Білевого є й сама Надія Хомівна, адже вона – найстарша його жителька, з великим життєвим надбанням. Надбання жінки – п’ятеро дітей – донька і четверо синів, одинадцять онуків, п’ятнадцять правнуків, четверо праправнуків. Надія Хомівна запевняє, що то родина, тепло, увага близьких тримає її на світі. Невістка Валентина, дружина наймолодшого сина Сергія, котрі проживають разом з нею, каже, що то виняткова доброта допомагає її свекрусі триматися бадьорою, мати великий інтерес до життя.
– Наша мама ніколи не тримає у собі зла, каже, що треба завжди прощати, бо образи і злість «з’їдають» людину зсередини. І «засиджуватися» Надія Хомівна не любить. І на кухні допомагає, і за собою пильнує, щоб бути охайною, чистою. Свого часу перенесла важку операцію на нирці. Лікарі давали рекомендації, яких вона дотримується і дотепер. Каже, розумні люди поганого не порадять.
А переїхала Надія Хомівна у Білеве з села Припутні, де проживала з батьками і шістьма молодшими братами і сестрами. На сьогодні з їхньої багатодітної родини залишилася вона, найстарша дитина в сім’ї, та наймолодший брат. «У кожного своя доля», – каже вона, згадуючи найрідніших, які віді- йшли в інший світ. І знову повертається в розповіді до свого переїзду, коли змушена була залишити батьківський дім, аби доглянути одиноку та немічну тітку, батькову сестру. Бо саме Білеве подарувало Надії невимовне щастя – чоловіка Василя, з яким прожили у парі 62 роки. Разом збудували хату, виростили дітей, були одне одному підтримкою в старості. Майже сім років немає з нею її Василя, адже життя і справді кожному вділяє по-різному…
А улюблене заняття найстаршої жительки Білевого – читання. З радістю перечитує газети, книги, які трапляються під руку. Читання, на її думку, тренує пам’ять і додає мудрості, незалежно від того, скільки років тобі…