Сучасні тенденції в соцмережах мотивують молодь, а особливо підлітків, ставати все більш популярними, та й зробити це легко — просто взяти до рук мобільний телефон чи селфіпалку — і гайда робити ексклюзивні фото та відео. Щоб у друзів аж дух перехопило від побаченого. Та це, на жаль, нерідко призводить до фатальних речей — аби довести друзям свою унікальність і заробити такі очікувані лайки, а головне — збільшити кількість підписників, вони, ні на мить не задумуючись, ризикують життям. Чим більше екстриму — тим більше позитивних відгуків на сторінці, захоплень від побаченого. Та іноді світлина чи відео таких екстремалів стає останньою…

Моторошно, коли юнаки та дівчата, видираючись на дахи багатоповерхівок, висотні крани, вагони поїздів, балансуючи навіть на міжвагонних з’єднаннях під час руху, — фотографують себе або навіть ведуть прямі ефіри, знімаючи свої «подвиги» на відео. Та увесь масштаб цієї страшної селфоманії в тому, що їхнім глядачам часом доводиться бачити, як вони гинуть, зірвавшись чи із карнизу будівлі, чи вагона поїзда. А скільки каліцтв — втрати кінцівок, опіків важких ступенів, годі й говорити. Для батьків цих «відважних» світ в одну мить перевертається з ніг на голову. То чи варто вкорочувати собі віку за той лайк у соцмережі та захоплений коментар від однокласника, наслідуючи приклад старших екстремальних блогерів? Відповідь — більш ніж очевидна. Бо, надихнувшись їхніми екстремальними розвагами заради слави у віртуальному просторі — сліпо їх наслідують, не задумуючись про наслідки. Навіть досвідчені блогери з прекрасною  фізичною підготовкою та страховкою гинуть на місці або калічать себе. А що вже казати про дітлахів, які, не розуміючи небезпеки, видираються на дахи поїздів під високовольтні лінії електропередач…

Так, нещодавно страшними наслідками обернулася ідея зробити селфі у юнака в Хмельницькому районі неподалік залізничної станції Чорний Острів. Сміливець видерся на вагон вантажного поїзда й отримав сильний удар струмом, після якого його відкинуло на велику відстань. Перебуваючи в стані больового шоку, він ще зумів перейти колії, після чого почав знімати куртку, яка плавилася на його тілі. Потім впав… У лікарні йому діагностували опіки рук, грудної клітки й живота. Та медикам вдалося врятувати йому життя. Направду — народився в сорочці, зазначив лікар.
Здавалося б, такі випадки мали б бути повчальними для інших, охочих зробити екстремальне фото, проте вони знову і знову йдуть випробовувати долю.
За статистикою, найбільше фатальних випадків та каліцтв під час селфі у Львові та Києві.
Серед країн — лідерів за кількістю смертей — Індія, США, Росія та Пакистан. На кінець 2017 року загальна кількість загиблих у світі під час селфі становила майже три сотні. Хоча багато дослідників кажуть, що ця статистика в рази більша, бо багато випадків намагаються максимально не афішувати. Серед найпоширеніших причин — утоплення, аварії, вогонь та падіння з висоти. Вік загиблих, за статистикою, становить від 10 до 30 років. В більшості гинуть чоловіки. До прикладу, до 2017 року Україна не входила до списку країн, де селфоманія набула великого поширення. Починаючи з 2018 року, нашу державу буквально захлинуло цією модною тенденцією. І в усіх регіонах почала стрімко рости кількість постраждалих та загиблих під час селфі. До прикладу, в середньому, за рік у столиці нараховувалося минулими роками до двадцяти постраждалих під час екстремальних зйомок. Однак точної статистики на сьогодні немає.
Психологи вкрай стурбовані нинішньою ситуацією із селфоманами — кажуть, що занадто часті селфі — ознака психологічних проблем. Найбільше, за їхніми висновками, до селфозалежності схильні підлітки, бо якраз відбувається становлення їхньої особистості. Вони зазвичай мають сумніви щодо власної привабливості та «крутості», тому й шукають підтвердження цьому через такі захоплення. Крім того, психологи виділяють три стадії селфоманії: І — селфі щонайменше три рази на день, але не виставляє їх у Інтернет; ІІ — людина фотографує себе мінімум тричі на день, але обов’язково оприлюднює їх; ІІІ — людина робить селфі понад шість разів  в будь-який зручний для неї момент і виставляє їх одразу ж у соцмережі.
Спеціалісти радять позбуватися залежності та причин, через які вона розвинулася, поступово. Спершу не викладати фото в очікуванні лайків, потім їх знищувати з телефону. Вчитися просто спостерігати за навколишньою дійсністю, не фотографуючи. А головне — щоб батьки хвалили своїх дітей та проводили з ними більше часу, аби вони не шукали визнання у соцмережах.