А як інакше можна назвати тих, хто «прославив» знову нашу область жорстокістю, яка вже б’є рекорди? Так, нещодавно в Старокостянтинівському районі неподалік села Пеньки двоє чоловіків (1948 та 1958 років народження), зауважу, — в зрілому віці, коли вже би мали ділитися своєю життєвою мудрістю із молодим поколінням, вирішили розправитися із собакою вже у відомий спосіб, прив’язавши її до бампера автомобіля «ВАЗ 2109»… Далі ми можемо просто згадати резонансний випадок із колишнім директором Хмельницького обласного державного архіву — Володимиром Байдичем. Він свого часу тягнув за власним автомобілем собаку матері, яку треба було «перевиховати». І цього разу для тваринки її «господарі» влаштували справжнє пекло на дорозі... Отакі маємо реалії, які змушують задуматися: що діється з людьми, з їхньою свідомістю, що ними керує? Який приклад вони показують? Однак ствердно можна сказати одне — лише безкарність буде клонувати такі злочини.

Тварині вдалося вижити лише завдяки небайдужості водіїв, які проїжджали поряд. Вони фактично й порятували її. Бо моторошно навіть уявити, що було б із собакою…
Здавалося б, після того, як на всю Україну прогримів подібний випадок знущання над твариною, подібне вже не станеться, принаймні — найближчим часом. Але ж ні, люди — керуючись повною впевненістю у тому, що їм це зійде з рук, ніхто не помітить — зробили те, що в головах багатьох людей і досі не може вкластися після випадку з Байдичем. Як? Як можна свідомо прив’язувати живу істоту та волокти по дорозі?!
Весь цивілізований світ вже знає — якщо є проблеми з твариною — чи вона агресивна, чи важко хвора — треба звернутися у відповідні служби, до ветеринарних лікарів, які допоможуть вирішити питання. А якщо таких служб у нас нема? Якщо притулки — переповнені по вінця? — запитаєте. Тоді треба просто зв’язатися з волонтерами й попросити допомоги.

Вони — не відмовлять і не допустять загибелі тварини. Постараються, за можливості, знайти перетримку. Ясна річ, у них клопотів і з безпритульними тваринами вистачає, і з тими, яких постійно викидають. Проте, якщо ситуація справді серйозна, вони підстрахують та підкажуть, як діяти. На своїх плечах волонтери несуть важку ношу: лікують, рятують, прилаштовують, хоч мають купу своїх проблем. Але мало хто знає, якби не вони, то вулиці обласного центру були б переповнені бродячими тваринами, натомість чимало з них «чіповані» після стерилізації саме їхніми силами.
Багато хто заводить тварину задля розваги, а потім викидає. Опиняючись в нових умовах і на чужій території, вона може проявляти агресію. Тут мала б на себе брати відповідальність комунальна служба, зокрема «Спецкомунтранс», на який покладений обов’язковий відлов бродячих собак і котів, стерилізація тощо. Саме відлов, а не знищення! Бо варто лише пригадати випадок, коли два працівники цього відділу труїли собак просто посеред вулиці. Такий вихід вони бачили для себе, та геть забули, що це страшне видовище могли би побачити діти…Тоді головному лікарю Державної лікарні ветеринарної медицини, професору — Кирилу Чумакову — вдалося після кількох годин боротьби за життя — врятувати лише одну собаку.
Словом, аби був порядок — повинні працювати всі служби, як єдина система. Насамперед — винні мають бути покарані згідно із законом, комунальники мають виконувати роботу в межах своїх повноважень, а не труїти собак замість стерилізації. Крім того, необхідно побудувати притулки — без них ніяк. І головне — за те, що людина викидає тварину на вулицю, — має отримати чималий штраф. Лише так можна досягти результату.
Як зазначили свідки інциденту — чоловіки тягнули собаку за машиною понад сто метрів, після чого їх зупинили небайдужі водії і викликали поліцію. За словами господаря, пес постійно шкодив у господарстві — ловив курей. Отож пенсіонери вирішили його вивезти на ферму. Тобто волокти тварину по трасі — це означає вивезти — і для них це, виходить, нормальна річ.
 Єдине, що хочеться сказати на завершення, це слова подяки всім небайдужим водіям, бо саме завдяки ним собака залишився живим.
Зараз тваринка в безпеці, їй надали всю необхідну допомогу ветеринари Старокостянтинівської районної лікарні. Тому тепер її лапи загоюються і вона потроху оговтується після пережитого на тимчасовій перетримці в притулку.
Зоозахисники розповіли, що собака зовсім не агресивна, навпаки— дуже спокійна. Спершу накидалася на харчі й жадібно їла все, не перебираючи.
P.S. Наразі слідчі Старокостянтинівського відділу поліції відкрили кримінальне провадження за частиною 3 статті 299 Кримінального кодексу України «Жорстоке поводження з тваринами». Ведеться слідство, в рамках якого вилучений автомобіль карателів та призначені відповідні експертизи. Сподівання лише на правоохоронців, адже вони поставлять крапку в цій справі. Винні мають нарешті відповісти за скоєне.