В сімейному альбомі Раїси Романівни Мухи як раритет зберігається газета “Радянське Поділля” № 74 від 14 квітня 1959 року, а на поличці етажерки чільне місце займає книга “Цілитель. Вибране”, яку придбала ще у 2000 році. Це й не дивно, так як вона вже більше 25 років є постійним передплатником “Подільських вістей”. На сторінках “Цілителя” завжди знаходить потрібні їй рецепти народної медицини від хвороб, що турбують, адже в дев’яносторічному віці їх, на жаль, вистачає.

Народившись у селі Павликівці Волочиського району 7 червня 1930 року, Муха Раїса Романівна з 1946 року проживає в селі Чабани. Важкими були дитячі роки Раї. Закінчила “на відмінно” тільки три класи школи — довчитись не дала війна. У 1943 році помирає мама, а батька мобілізують на фронт. Допомагала рідні виховувати молодших братика та сестричку. Батько повернувся з війни важко поранений, і в 1949 році помирає.

В 1944-45 роках працювала в колгоспі – виробила більше 200 трудоднів. За доблесну працю в роки війни нагороджена медалями. Працювала в колгоспі в рільничій бригаді, дояркою, кухарем на тваринницькій фермі – всього 45 років трудового стажу. В шлюбі з чоловіком Василем виростили двох синів – Петра та Володимира, які здійснили мрію Раїси Романівни, вивчившись на лікаря та вчителя. Дочекалася чотирьох онуків та п’ятьох правнуків, ще, слава Богу, залюбки орудує сапкою на своєму городі.
На превеликий жаль, Раїсі Романівні довелося пережити велике горе – втратити сина Петра, який помер від хвороб, отриманих при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Із своїм вічним смутком та наперекір пережитому за свій вік – радіє кожному дню, що дає їй Бог. Прожиті нею літа є взірцем стійкості та наполегливості у подоланні життєвих перешкод.