Вдосвіта наша консьєржка тьотя Зіна прибирає під'їзд. Визбирує сміття, гучно та непристойно лається, бо всі люди “свині, а вона гарує за копійки”. Ми вже звикли до бурчання жінки, але цього ранку вона перевершила себе – почала грюкати в двері квартир. Подайте їй, бачте, табуреточку, бо батарею опалення примостили високо на стіні, а непотріб, застромлений у шпарини, окрім неї, нікому вишкрябати. От із якоїсь щілини тьотя Зіна витягла ретельно заклеєний маленький чотирикутний пакуночок. Із цікавості віддерла клейку обгортку й обімліла: на долоню випав целофановий пакетик із травою. На крик консьєржки: «У будинку наркомани!» – повибігали мешканці.

Стали радитися, що робити з пакунком. Була думка звернутися в поліцію, але зійшлися на тому, щоб пакунок розпотрошити і викинути в найближчий контейнер для сміття. Тьоті Зіні за пильність дали тортик. А в під'їзді облаштували камеру спостереження. Та цього виявилося замало, бо незабаром пакунок із міткою виявили на вікні підвалу.
“Закладка” у клумбі
Найчастіше “закладки” з наркотою (а саме таким був пакетик у батареї), наркодилери або кур’єри залишають не лише у під'їздах, а й у квітниках, під лавками, на дитячих та спортивних майданчиках. Щодня або через день обходять «схованки» і наносять спрей-балончиками позначки. Навіть дійшло до того, що рекламу інтернет-магазинів наркотоварів нахабно, безбоязно роблять на стінах, парканах тощо. Виявляється, як свідчать достовірні джерела, чим більше «кладмени» зроблять написів, тим більша в них виручка. Ось вони і розмальовують все докола, на видноті й поближче до шляхів пересування потенційних споживачів ― учнів та студентів – основної цільової “аудиторії” розповсюджувачів синтетичних наркотиків.
Зрозуміло, що присутність наркоадрес на таких об'єктах міста підштовхує до хибної думки, що продавати та вживати наркотики – нормально. Тому нацполіція організовує рейди з молоддю і замальовує такі, з дозволу сказати, графіті, але самотужки впоратися з подібними викликами не може. Є будинки, на яких наносять наркорекламу і стирають постійно. Однак розв'язати проблему можна лише у співпраці з комунальниками та небайдужими мешканцями будинків.
Починають з наркотиків
Правоохоронці зізнаються, що затримати наркодилера на гарячому практично неможливо ― продавець і клієнти не зутрічаються: зробив «закладку» і скинув покупцю фото місцерозташування після того, як на інтернет-гаманець капнули гроші, і шукай вітра в полі.
За даними Міністерства охорони здоров'я понад шістдесят відсотків ін'єкційних наркоманів починали з таких «подаруночків», як отой, що знайшли мешканці будинку в батареї. Найчастіше ― це речовини невідомого походження, оскільки склад синтетичних наркотиків постійно змінюється. Відповідно їхня дія на організм людини до кінця не вивчена. Як розповідають самі наркозалежні, звикання до цієї гидоти відбувається дуже швидко, достатньо двох-трьох вживань. «Якщо раніше починали з алкоголю, то зараз підлітки «підсідають» на наркотичні речовини. Найчастіше це психостимулятори», ― каже мій знайомий нарколог. Врешті усе починається із хибної впевненості: сьогодні я вживаю, а завтра вже не буду. Молодь не розуміє, що наркотик у пам’яті людини залишається до кінця життя. Наркоманом стати легко, але позбутися цієї залежності – це дуже складний і довготривалий процес. Немає нічого більш жахливого, аніж мати члена сім'ї – наркомана, що змушує страждати не тільки самого себе, а й своїх рідних.
Коронавірус проти наркокартелів
За повідомленням ООН, всесвітній карантин через COVID-19 таки підірвав наркоторгівлю. Соціальне дистанціювання, зачинені нічні клуби, заборона масових заходів і тусовок обмежили споживацький ринок. І хоча економічна криза залишила багатьох за межею бідності та зробила нелегальний бізнес привабливим, "кладмени" принишкли, остерігаючись привернути увагу правохоронців, бо поліція часто патрулювала вулиці та перевіряла документи у гультіпак.
Через карантин традиційні шляхи доставки наркотиків стали небезпечними, і частина трафіку перекинулася з суші на море. До прикладу, нещодавно в порту "Южний" Одеської області правоохоронці знайшли майже 56 кілограмів кокаїну загальною вартістю на «чорному ринку» понад 200 мільйонів гривень. За офіційними джерелами, наркотик прибув з Еквадору, а переховували його в контейнері з бананами.
В Україні наркоділки теж не ловили ґав. Ось, до прикладу, працівники управління протидії наркозлочинності поліції Рівненщини спільно зі співробітниками поліції Хмельниччини та Житомирщини за підтримки департаменту протидії наркозлочинності нацполіції прикрили наркодилерів, які організували виготовлення та збут канабісу та амфетаміну. Також було виявлено шість потужних нарколабораторій у Київській, Житомирській, Хмельницькій та Рівненській областях, а також у місті Києві. До покупців товар потрапляв через уже відомі «закладки».
І хоча виявлення груп у соцмережах, через які збувають наркотичні засоби з використанням Інтернету, збільшилися в рази, та проблема залишається. Треба і далі нещадно викорінювати наркотичне зло.