І саме так називають Світлану Володимирівну Чабан-Чайку, колишню ученицю Соколівської загальноосвітньої школи, лауреата все- українських та міжнародних конкурсів, керівника народного ансамблю бандуристів, доцента кафедри теорії, історії, музики та гри на музичних інструментах Кам’янець-Подільського національного університету. Вона досягла вершин культури, й нині ми зачаровані її піснею, яка пахне сільською природою, жіночими теплими долями, квітами та любов’ю до рідного краю.

І, мабуть, символічно, що благословилась у світ навесні 1968 року, коли буяв весняний цвіт і немов саме довкілля несло своєрідний дар майбутній талановитій жінці, жінці-берегині життя на землі.
Закінчила Кам’янець-Подільське культурно-освітнє училище та Рівненський інститут культури. Розпочала трудову діяльність завідувачкою відділу культурно-масової роботи Будинку культури виробничого об’єднання “Термопластавтомат” у Хмельницькому. А у рік проголошення Незалежності України стала працювати викладачем у педагогічному вузі міста над Смотричем. У 1995-му успішно захистила кандидатську дисертацію у Київському Національному університеті імені Тараса Шевченка. Основні положення власних досліджень Світлани Володимирівни відображено у публікаціях: тезах доповідей, статтях, методичних рекомендаціях – всього має в активі п’ятдесят друкованих праць.
Досить плідно вона працює на мистецькій ниві. Саме завдяки її ініціативі було створено тріо “Срібний передзвін”, ансамбль бандуристів “Чарівні струни”, дует “Собор”, котрі стали лауреатами всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Також здійснила творчу акцію “Ми – українці”, презентацію великої програми “Наша дума, наша пісня не вмре, не загине”. Усіх мистецьких набутків і не перелічити.
Пані Світлана постійно бере участь у концертах кобзарського мистецтва України. Очолює Кам’янець-Подільський осередок Національної спілки кобзарів України. Вважається одним із мистецьких лідерів з пропаганди творчості великого сина українського народу Тараса Шевченка. Несе думки Великого Кобзаря у світ своїх пісень та музики.
Її творчість сприяє відродженню української культури. Любов до рідної Вітчизни у неї безмежна. І прекрасну половину людства славить своїм невичерпним талантом.