Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 430

Євген Михайлович Нейко – академік Академії медичних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, ректор Івано-Франківського медичного інституту (нині Національний медичний університет) з 1987 по 2010 роки.

Народився Євген Михайлович 7 жовтня 1932 року в Смотричі Дунаєвецького району Хмельницької області. Після закінчення середньої школи вступив до Станіславівського медичного інституту, який закінчив з відзнакою, тож як відмінника його зачислили в аспірантуру на кафедру патологічної фізіології. Згодом здобув наукові ступені кандидата медичних наук та доктора медичних наук, а в 1970-му йому присвоєно наукове звання професора. Працював заві- дувачем кафедри факультетської терапії, а потім призначений на посаду ректора Івано-Франківського медичного університету і обіймав цю посаду протягом 23 років. Він пройшов шлях від аспіранта до професора, завідуючого кафедрою, проректора, ректора.
Євген Нейко — автор понад 360 наукових праць, у тому числі 20 монографій та підручників, популярних не тільки серед студентів, але й серед практикуючих лікарів, — «Внутрішні хвороби» та «Госпітальна терапія».
Він обраний Почесним членом Польської академії медицини, членом наукової медичної Ради Міністерства охорони здоров’я України.
Талановитий учений, клініцист, педагог, організатор науки і навчального процесу, який проводив велику науково-громадську роботу, користувався великою повагою хворих та співробітників університету. Академік Нейко завершив свій земний шлях 24 травня 2010 року.