Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 541

Масові пожежі на Луганщині знищили значну кількість житлових помешкань, тому люди залишилися без будь-яких засобів для існування. Таким чином вогонь перетворив у руїни понад 30 населених пунктів, в яких згоріло від 250 — 300 дворогосподарств. У селі Воронцово згоріло 70 будинків, Сиротіно — 64 та у Метелкіно — більше 30 помешкань.

Оцінивши критичну ситуацію, що склалася на сході України, за дорученням голови ради ветеранів області Володимира Купратого, його заступник Володимир Бастричев, вже наступного дня вдосвіта терміново направив радам районів та міст ветеранства краю звернення про проведення першочергових заходів зі збору гуманітарної допомоги постраждалим луганчанам разом зі структурами Червоного Хреста.
Не гаючи часу, Володимир Іванович зустрівся у раді ветеранів міста Хмельницького з бойовим побратимом по Афгану Муніром Садиковим.
Одночасно обласна рада ветеранів разом з активом розгорнули роботу зі збору гуманітарної допомоги по всьому регіону та важливого вирішення питання автотранспорту для перевезення вантажу.
Мунір Мухамедович зосередив роботу разом з частиною голів первинних ветеранських організацій міста та його мікрорайонів.
Попереду, як завжди, Валентина Коляденко, член облради ветеранів, керівник волонтерского центру «Пенсіонер», акуратно й системно. І нині погорільцям Луганщини у мікрорайонні Книжківці допомогли настоятель храму Святої Параскеви отець Віктор разом з прихожанами. Тут зібрали теплий одяг, білизну, матраци, а з продовольства: олію, цукор, крупи, консерви тощо. Все це помістилося у 90 мішках. За що їм велика подяка.
Результативно організував роботу зі збору гуманітарної допомоги у мікрорайоні Ракове Іван Плешко, голова первинки, член ради ветеранів області. Зі своїм активом Марією Романчук та 24 волонтерами вони зібрали і сформували 56 мішків промислових товарів та 5 мішків продовольчої групи. Плідно попрацювати на благородній ниві і голова первинки Заріччя Світлана Шкловська з волонтерами, які спакували 20 мішків промислових товарів.
В центральній частині нашого міста волонтери, прості ветерани праці, діти війни припровадили до 10 мішків пром-
товарів, які спакувала Розалія Севастьянова. Сюди з Південно-західного району понад 50 кілограмів речей доставила Ада Микитівна Гордова, голова комісії облради ветеранів по роботі з молодим поколінням.
Як завжди, не пасло задніх ветеранство славного Надзбруччя, бо Володимир Калинюк, Олексій Довгалюк за допомогою керівництва Війтовецької, Волочиської та Наркевицької ОТГ пошили і своєчасно привезли до пункту збору нові теплі ковдри погорільцям на суму близько 7500 грн.
Була й невизначеність з автотранспортом, що стримувало активність благодійників. Обіцяли транспорт немало державних та приватних структур, через що сусідні регіони не змогли відправити погорільцям жодного кілограма промтоварів. В цей час Володимиру Бастричеву пообіцяв транспорт справжній патріот Хмельниччини, випускник ХВАКУ, учасник бойових дій АТО, представник Міністерства у справах ветеранів України Олександр Катеренчук. Він виконав, як у попередні рази, свою обіцянку. Транспорт виділив Іван Гончар з водієм Віталієм Данилюком. Завантажувалися у Хмельницькому в двох місцях. А наступного дня довантажилися до відмітки 6 тонн у Летичеві, де сумлінна та відповідальна Галина Чекирда з активом підставили плечі допомоги погорільцям промтоварами та продовольством. Ми дякуємо прибужанцям за щиру благодійність та милосердя. Безвідмовно та відповідально супроводжував вантаж на відстань в один кінець понад 1250 кілометрів, Віталій Самсоненко, заступник голови комітету ветеранів війни, ЗСУ та правоохоронних органів облради.
Зазначимо, що Хмельниччина надала погорільцям Луганщини й грошову допомогу. Правофланговою у цій справі є ветеранська організація міста Кам’янця-Подільського (голова ОВУ Леонтій Рогаль), яка перерахували 5000 гривень постраждалим луганчанам. Дунаївчани (Петро Скоробагач) перерахували 1100 грн. Продовжують збирати кошти погорільцям старокостянтинівці (Анатолій Чечурін) та інші організації міст і районів. На сьогодні в області діють шість відділень Червоного Хреста, їх роботу поки що координує Вінницька обласна організація Червоного Хреста (голова Сергій Глухенький). У місті Хмельницькому очолює Б. Малінський. Цією благодійною організацією виділено погорільцям сертифікати «Епіцентру» на суму до 4000 гривень.