Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 546

Чимало справжніх великих постатей сьогодні проживає у нашій області, людей, які зуміли досягти в своїй професійній сфері чималих здобутків і вершин. Серед них і відомий лікар-хірург Федір Міщенко — справжній патріот своєї Старосинявщини, який завжди вболіває всім серцем за неї, а особливо за дороге для нього — рідне село Бабине.
Нещодавно Федір Пилипович удостоєний звання Почесного громадянина Старосинявської громади за особистий багаторічний і вагомий внесок у розвиток медицини та активну громадську діяльність. Нагрудний знак та диплом із вітаннями відомий лікар отримав від селищного голови Віталія Здебського, які передав виконуючий обов’язки старости сіл Бабине та Дубова Дмитро Сідорук.

Федір Міщенко здійснив чималий прорив у розвитку медицини загалом, адже деякі факти з його професійного шляху це підтвердять на всі сто відсотків. Направду лікар зумів зробити дуже багато для збереження здоров’я великої кількості пацієнтів, адже працював, як то кажуть, і на суші, і на морі.
Він був першопрохідцем у багатьох напрямах хірургії, зокрема, першим у Хмельницькій області катетеризував підключичну вену; видалив стравохід при його раковому враженні і замінив викроєною трубкою із шлунка; першим і без повторення кимось (до сьогодні) видалив стравохід без розтину грудної клітки та ін. Лікар має два винаходи на операції гриж стравохідного отвору діафрагми, а також є автором 76 наукових друкованих робіт.
Цікаві й інші факти. До прикладу, в 1967 році Федір Пилипович без хірургічної спеціалізації виконав операцію з видалення апендикса у морі на десантному кораблі. Крім того, він локалізував і припинив спалах дизентерії у батальйоні морських десантників, які були в одному трюмному приміщенні, за відсутності питної води, в умовах антисанітарії та тропічної температури.
Проте найбільшим своїм здобутком хірург вважає надання допомоги дітям першого року життя із гнійним стафілококовим враженням і деструкцією легень. Він провів двотижневу підготовку за цим напрямом всіх педіатрів Хмельницької області, в результаті за три роки вдалося зменшити смертність з цим діагнозом із 75 аж до 5,3 відсотка. До речі, організовану службу і досвід передано в дитячу лікарню області. Хірург успішно оперував хворих із проникаючим пораненням серця.
Федір Пилипович Міщенко народився 22 вересня 1942 року в селі Бабине Старосинявського району. Закінчив Чернівецький медичний інститут.
У 1967 році брав участь в арабо-ізраїльській війні, де отримав осколкове поранення. А вже наступного року розпочав трудову діяльність у Гречанській залізничній лікарні, що в обласному центрі. Працював у Хмельницькій обласній лікарні завідувачем відділення торакальної хірургії. Захистив кандидатську дисертацію. Був доцентом кафедри Вінницького медичного університету, очолював кафедру хірургії факультету удосконалення кваліфікації лікарів.
Працював консультантом у шпиталі ракетної дивізії у Хмельницькому. Як торакальний хірург обслуговував область за викликом (безоплатно) на службі санітарної авіації. Загалом стаж на цій роботі чималий — 46 років. Федір Міщенко до 2019 року працював на посаді хірурга у Старосинявській центральній районній лікарні. Був учасником Революції гідності у Старій Синяві, Хмельницькому та Києві. 18 лютого 2014 року виконав близько 27 операцій, а 20 лютого — 5 операцій з поранення у грудну клітку.
Постійно і до цього часу надає консультативну і конкретну практичну допомогу лікарям і хворим Старосинявської центральній райлікарні.