Ольга Григорівна Нагорна з Деражні — неординарна жінка, яка ще у юні роки знайшла своє покликання бути духовним поводирем, відзначила своє 90-річчя.

Народилася вона у с. Хотьківці Красилівського району Хмельницької області, у сім’ї службовців. Дитинство було затьмарене Великою Вітчизняною війною, під час якої батько загинув на фронті, а рідну домівку спалили фашисти. Разом з мамою і трьома молодшими братиками пережила вона німецьку окупацію, голод 1946-1947 років та лихоліття повоєнного періоду.
У 1950 році після закінчення із відзнакою Кам’янець-Подільського культосвітнього технікуму, Ольга Нагорна була призначена завідуючою бібліо- текою цього навчального закладу. Там зустріла свою долю — Веніаміна Нагорного, що з с. Кориченці (на той час Вовковинецького району). Пізніше, прибувши на батьківщину чоловіка, вона створила гарну сім’ю, народила сина та доньку і протягом семи років успішно очолювала Коричинецьку сільську бібліотеку, створила і керувала народним театром та акапельним хором.
За досягнуті успіхи її було нагороджено путівкою на Всесвітній фестиваль молоді і студентів (м. Москва, 1957 р.). Досвід роботи О. Нагорної поширювався серед бібліотек Хмельницької області.
Після закінчення у 1965 році Харківського інституту культури вона протягом 27-ми років очолювала Деражнянську районну бібліотеку для дітей.
Вийшовши на пенсію у 1992-му, Ольга Григорівна продовжує наполегливо займатися просвітницькою діяльністю. Вона є багатолітнім позаштатним кореспондентом районної газети «Вісник Деражнянщини» та обласної газети «Подільські вісті», де публікуються її цікаві прозові та поетичні твори. У 2018 році вийшла друком історично- краєзнавча книга просвітянки із назвою «Дороги життя», яка мала гарні відгуки. Крім того, О. Г. Нагорна є незмінним заступником голови районної громадської організації «Надвечір’я», а також співзасновницею та постійним членом хору «Журавка», який став лауреатом багатьох районних та обласних конкурсів, а в 2012 році отримав почесне звання «народного».
За свою 46-ти річну плідну працю О. Г. Нагорна отримала іменний золотий годинник та почесну відзнаку колишнього Міністерства культури СРСР «За відмінну роботу», чимало почесних грамот і дипломів Міністерства культури УРСР, Хмельницької обласної та Деражнянської районної рад, а також ювілейні медалі. Однак вважає своїм найбільшим життєвим надбанням те, що разом з чоловіком виховала гарних дітей, Тетяну і Володимира, які обрали освітянські професії.
На превеликий жаль, понад 20 років тому покинув цей світ її чоловік, Веніамін Григорович, і тепер Ольга Григорівна вже сама турбується про свій великий рід: двоє дітей, четверо онуків та шість правнуків. Для кожного з них у неї своє слово, власними руками вишивана сорочка, цікавий малюночок, або ж віршик.
Щиро і сердечно вітаючи ювілярку з днем народження, від усієї душі бажають рідні, знайомі їй довгих років життя, здоров’я, успіхів, сил і наснаги для нових творчих звершень заради духовного надбання Деражнянщини.
18 січня О. Г. Нагорну привітала дирекція Деражнянської центральної районної бібліотеки. Ювілярка отримала грамоту Хмельницької обласної ради. Лише найкращі побажання висловили О. Г. Нагорній і голова районної ради ветеранів М. Ф. Мацьков, голова міської ветеранської організації Н. І. Лавренюк, подільська освітянка і поетеса О. П. Ковпак.