Вечір пам’яті, присвячений 100-річчю від дня народження Макара Івановича Починка, Героя Соціалістичної Праці, нагородженого орденом Червоної Зірки, двома орденами Трудового Червоного Прапора, орденом Леніна, Жовтневої революції, відбувся у Волочиську.

З ініціативи ветеранів у місті відкрито меморіальну пам’ятну дошку колишньому керівнику району, який багато зробив для розбудови Хмельниччини та Волочиська, зокрема.
Макар Починок народився 16 березня 1921 року в селі Вільхівці Чемеровецького району в хліборобській родині, від якої перейняв безмежну відданість землі та людям. Проте з дитинства Макар мріяв про далекі морські простори. П’ятнадцятирічним юнаком він поїхав до Ленінграда навчатися на кораблебудівника. Пізніше працював кораблескладальником на заводі, а затим — інструктором школи фабрично-заводського навчання.
Сімнадцятилітній український юнак за роки роботи в школі завоював авторитет, на нього чекав хороший кар’єрний ріст. Але в 1940 році він був призваний на строкову військову службу, зарахований до Крондштатської електромеханічної школи Балтійського флоту. Саме тоді в мирне життя ввірвалася війна…
З початку війни Макар Починок служив у батальйоні 7-ої бригади морської піхоти, яка обороняла Ленінград. Закінчив і короткотермінові офіцерські курси. Був призначений заступником командира батареї 65-го стрілецького полку і брав участь у боях за оборону Ленінграда.
Поранення, лікування і знову фронт — командиром батареї 532-го мінометного полку. Важкі бої, важке поранення, інвалідність, демобілізація з діючої армії.
Хлопцеві з Поділля так і не вдалося здійснити мрію — будувати кораблі. Зате в місті над Невою Макар зустрів свою долю — ленінградку Діну, яка служила в сандружині. У вересні 1945 року вони одружилися і переїхали жити в Україну.
На Хмельниччині колишній військовий Макар Починок працює на різних посадах у місті Кам’янці-Подільському, згодом — у Грицеві. Волочиськ — чергова віха в його трудовій біографії. Макар Починок став керівником району. Саме за його ініціативи селище Волочиськ набирає характеру розвинутого промислового центру і згодом на карті Хмельниччини з’явилося місто Волочиськ.
Місто стає промисловим — збудовано плодоконсервний і маслозаводи, швейну фабрику, хлібозавод. Значними темпами зростає житлове і дорожнє будівництво. Множились успіхи і в галузі сільського господарства. В 1964 році район зібрав найвищий у республіці врожай цукрових буряків.
За самовіддану працю 31 грудня 1965 року М. І. Починку присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці.
Трудовою наснагою, наполегливістю, творчістю відзначалися його роки діяльності на посадах другого секретаря Хмельницького обкому партії, голови обласного виконавчого комітету та під час будівництва Хмельницької атомної електростанції. Макар Іванович Починок неодноразово був обраний депутатом Верховної Ради Української Республіки, делегатом партійних з’їздів.
Гордістю Макара Івановича була його сім’я. Присутні на заході з особливою шаною зустріли доньку — Ірину Макарівну та онуку — Маріанну. Саме їм надали право урочисто відкрити меморіальну дошку.
Зі спогадами про Макара Починка виступили:  В. І. Петрук, колишній сусід і приятель, О. І. Довгалюк, Ц. Ю. Зюлковський, ветерани, К. В. Черниченко, Волочиський міський голова. Вони з гордістю розповідали про заслуги М. І. Починка, почесного громадянина району.

На фото: біля меморіальної дошки Герою Соціалістичної Праці Починку М. І. (Зліва направо) О. І. ДОВГАЛЮК, ветеран праці, внучка М. І. ПОЧИНКА — Маріанна, донька Ірина Макарівна, міський голова
К. В. ЧЕРНИЧЕНКО, голова районної ветеранської організації В. С. КАЛИНЮК.