Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 644

Митрофорний протоієрей Віньковецького благочиння Петро Гнатишин, який проживає в Женишківцях, змалечку запам’ятав, які його матуся в чистий четвер пекла рум’яні, із казковою веселкою паски і, накривши їх рушником, клала на стіл, під образи. Ох, як хотілося Петрику, бодай, маленький-маленький окраєць поласувати цього дива. Терпів із усіх сил, бо ж не освячена була ще паска. А дійство те відбувалося за 25 кілометрів від села, у Барській церкві. І після урочистого дзвону та значимих слів священника «Христос воскрес!», здолавши знову чверть сотні кілометрів, сідали за празниковий стіл.

За поважний свій вік отець Петро збудував кілька храмів. Звісно, перший у рідних Женишківцях, який відкрили в день Воскресіння Господнього. Саме на цій будові опанував П. Гнатишин чи не всі зодчі професії: архітектора, виконроба, столяра, муляра, штукатура тощо. Тож не дивно, що вдалий почин у Женишківцях, як було сказано, втілився у зведенні кількох церков у Старих і Нових Нетечинцях, Гоголях. За вагомий внесок у розвиток духовного життя Віньковеччини митрофорного протоієрея Петра Гнатишина нагороджено найвищою відзнакою — другим Хрестом з прикрасами.
Газету «Радянське Поділля» і її наступницю «Подільські вісті» разом із матушкою Зінаїдою передплачують із тих часів, як Петро  Гнатишин звільнився з армії у званні полковника і переїхав жити у Женишківці, тобто майже третину віку подружжя Гнатишиних є нашими вірними читачами.
Отець Петро переконаний, що, крім буханця на столі, людині потрібен і духовний хліб, а «Подільські вісті», з їх понадстолітньою історією, якраз і підносять його подолянам. Адже люди найбільше вірять друкованому слову, бо воно пронизує душу й розум. А ще отець Петро й усі його прихожани хочуть бачити на шпальтах газети багато світлого, чистого й високого чтива. Газета має бути життєстверджувальною, тоді й люди стануть кращими і, безумовно, добро переможе.
І ось мине трішки часу, і отець Петро обов’язково на Великдень, освятивши паску в збудованих ним храмах, скаже своїй пастві благодатне й урочисте, повне світла й віри «Христос воскрес!».