Немає такої оселі в Дзеленцях, де б не знали Тамару Карман. Бо коли вона розносить пошту, то просто «пробігтися» селом аж ніяк не вийде. Чи не в кожній домівці, доставивши газету, пенсію, продукти, розпитає про здоров’я, повідомить про зміни в комунальних платежах, про пенсійні новації, поговорить на інші теми.
– Спілкування з людьми – для мене особливо приємне. Саме цим робота і подобається. Та й мої односельці, бачу, дуже прагнуть щирої розмови. Добре слово, порада – вони так потрібні у наш непростий час, – ділиться думками Тамара Миколаївна.

П’ять років працює Тамара Карман керівником Дзеленецького відділення зв’язку, одночасно виконуючи обов’язки листоноші. І хоч без труднощів не обходиться, вона дуже цінує справу, яка приносить їй моральне задоволення.
– Насамперед, я відчуваю, свою необхідність. Коли з’явилися розмови про те, що переведуть виплати сільським пенсіонерам через банк, то треба було бачити, як хвилювалися люди, скільки було переживань, подекуди доходило й до плачу. Не кожен з цих стареньких людей може навіть вийти за поріг хати, не те, що дійти до банкомата, якого в селі немає. Багато інших запитань з’явилося. Село звикло до пошти, це людей цілком влаштовує. То навіщо створювати додаткові проблеми?
На щастя, рішення про перехід отримання пенсій через банківську картку не затверджене, тож, як і раніше, ми будемо доставляти пенсії по домівках. У людей – ніби тягар з плечей.
Найбільше бажання, зізнається Тамара, щоб рідне село жило, щоб достатньо було в ньому молоді, дітей.
– Дуже шкода, що Дзеленецьке професійне училище закрили. Стоять пусткою приміщення, а база ж училища була дуже хорошою. Не так давно закрили й школу. Таке відчуття, наче позбулися ми чогось дуже важливого. Бо коли є в селі садочок, школа, життя в ньому повноцінне.
Тамара говорить про це і як сільська жителька, і як мама, адже її молодший син ще шкільного віку. А старша донька – студентка Острозь-
кої академії, опановує фах журналіста. І хоч ще невідомо, в яких ЗМІ працюватиме згодом, мама Тамара Миколаївна сповна поділяє доньчині погляди про те, що газети – джерело правдивої інформації, і треба зробити все можливе, щоб вони не припинили існування.
– Думаю, усі передплатники «Подільських вістей» у наших рідних Дзеленцях такої ж думки, – каже листоноша Тамара Карман. – Бо завжди з нетерпінням чекають, коли принесу їм свіжий випуск улюбленої газети.