Понад три десятиліття член Національної спілки журналістів України, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України, відомий  краєзнавець  кам’янчанин  Віктор Савчук  активно працює над розвитком інформаційного простору Хмельниччини. З-під його пера вийшли сотні не лише наукових праць, а й  публікацій  з історії української журналістики та  краєзнавства, які мають не лише пізнавальний, а й актуальний характер.   Він активно співпрацює з регіональними та всеукраїнськими  ЗМІ, багато років був першим заступником головного редактора  (академіка НАНУ, Героя України Петра Тронька)  всеукраїнського журналу «Краєзнавство».

Не так давно Віктором Олексійовичем видано двотомне наукове дослідження «Червона газета» й українізація Північного Кавказу» (1926-1932 рр.), у якому йдеться про складні, подекуди суперечливі аспекти реалізації національної політики у 20-30-х роках, гострі проблеми, пов’язані з цим, та їх вирішення з боку тодішньої влади. На основі широкого аналізу першоджерел, офіційних документів уперше на пострадянському просторі досліджено внесок крайової україномовної «Червоної газети» у розвиток національно-культурного життя українського населення Північного Кавказу у 1926-1932 роках ХХ століття. Монографія,  поза будь-яким сумнівом, стала помітним внеском в українську історіо-і
графію, прислужиться всім, хто цікавиться історією журналістики на перехресті непростих століть минулого тисячоліття.
Слід також відзначити, що Віктор Савчук понад 10 років працював проректором із питань міжнародних зв’язків Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Саме завдяки його ініціативі та наполегливості, в цьому навчальному закладі було відкрито спеціальність «Журналістика». Він приділяв велику увагу якісній підготовці майбутніх журналістських кадрів, налагодив міжнародні зв’язки  огієнківського університету з багатьма вишами близького та далекого зарубіжжя, які готують журналістів.
Тож цілком заслужено секретаріат Національної спілки журналістів України за багаторічну сумлінну працю, вагомі здобутки на професійній ниві, особистий внесок у розвиток подільської журналістики нагородив
Віктора Савчука спеціальною відзнакою НСЖУ. Днями голова обласної організації НСЖУ, заслужений журналіст України Петро Лічман вручив Віктору Олексійовичу престижну спілчанську нагороду.