Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 619

Ті, кого за надмірну витривалість охрестили кіборгами, воїни 90 окремого аеромобільного батальйону, що носить ім’я Героя України старшого лейтенанта деражнянця Івана Зубкова, добровольці, які пройшли пекло Донецького аеропорту, рідні загиблих його захисників, ветерани українсько-російської війни з’їхалися минулої суботи до Деражні з Києва, Чернігова, Житомира, Вінниці, Івано-Франківська, усієї Хмельниччини.

Хоч збігло сім років, пекельні спогади безжально повертали у Донецький аеропорт, змушували вкотре пережити те, що повік не відболить. Хвилиною мовчання вшанували героїв, які назавжди залишилися на пекельних позиціях. Під час урочистостей у залі засідань адмінбудинку Деражнянський міський голова Андрій Ковпак вручив коровай комбатам славнозвісного 90-го батальйону Віталію Баранову та Олександру Трунову.
«Цьогоріч до нас вперше приїхала мама відомого Героя України Ігоря Брановицького, який під час оборони аеропорту  Донецька  витягнув на собі двох поранених з нового терміналу і повернувся назад. Його з товаришами взяли у полон. Кадри, де над ним знущалися російські бойовики, облетіли всю Україну. Ігор добровільно визнав себе кулеметником, якого ті розшукували. Двома пострілами в голову Героя застрелив Моторола, — розповідає голова благодійного фонду «Мир та Добро» Маріанна Сенчук. — Ми вдячні Ніні Костянтинівні, що, попри біль, якого завдають подібні заходи, погодилася на таку потрібну для всіх, і для загиблих, і, в першу чергу, для живих, зустріч». «Я вперше з моменту, відколи мій чоловік повернувся додому з полону, побачила його таким щасливим», — констатувала дружина кіборга Юрія Шкабури, від’їжджаючи до Білої Церкви.
Навколішки учасники заходу подякували за подвиг тим, чиї світлини на пам’ятній дошці Героїв Небесної Сотні та героїв АТО і ООС. Одразу взялися морозом квіти вдячності, що лягли до її підніжжя, і скотилися обличчями пекучі сльози. У небо злетіли кульки із паперовими голубами, на яких були написані імена тринадцятьох загиблих у російсько-українській війні деражнянців. Відпустили кульки рідні героїв. Побратими ж вшанували бійців трикратним поминальним салютом.
«Презентували цього дня і макет пам’ятника загиблим у російсько-українській війні деражнянцям, який нам розробив столичний скульптор і який у місті скоро з’явиться», — розповіла Маріанна Петрівна.
Не зраджуючи уже багаторічним традиціям, велюддям вклонилися могилам загиблих героїв у селі Нижнє та в Деражні. Розповіли побратимам, які перейшли в небесний стрій, що, на жаль, сьогодення спонукає тримати напоготові тривожні рюкзаки. Дай Боже, щоб не знадобилися.