Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 444

Про таких, як Юрій Гуменко, варто говорити з гордістю і вдячністю. Бо за довгі роки він зробив дуже багато добрих справ. Людей, яким допоміг і кого не залишив наодинці з бідою, — сотні. А він інакше й не вміє, не в його характері пливти за течією і головне — він добре знає: зміни будуть лише тоді, коли почати діяти.

Понад вісім років тому розпочався волонтерський шлях хмельницького підприємця Юрія Гуменка, який, об’єднавшись із однодумцями, спільними зусиллями фактично 24/7 допомагали й допомагають нашим військовим. Чоловіка давно знають і стежать за його діяльністю в соцмережах Фейсбук та Інстаграм, де він відкритий для спілкування і ділиться новинами, зробленим. За роки діяльності хмельницька волонтерська родина неабияк розрослася і тепер налічує майже 100 чоловік, компетентних та перевірених, які знають свою роботу і працюють на совість. У кожного є свої завдання, які він максимально якісно вирішує. Працюють за кількома напрямами, опікуючись не лише  українськими захисниками, а й переселенцями та всіма тими, хто постраждав через російську агресію.
Вже давно вони співпрацюють з командирами батальйонів, відповідно формують списки, щоб чітко бачити потреби нашої армії.  Всю інформацію ретельно перевіряють, щоб автоматично відсівати фейки. По можливості закликають всіх небайдужих хмельничан долучатися до добрих справ. Вони забезпечують амуніцією, харчуванням, пальним, медикаментами тощо. Юрій досконало вивчив разом із своєю командою потреби тих, хто постраждав від війни. Крім роботи на Хмельниччині, вони постійно підтримують й інші обласні центри. Так, напередодні відправили мікроавтобус із теплими речами до столиці. Відкриті й міжнародні рахунки, на які всі небайдужі вихідці із Хмельниччини можуть перерахувати кошти для армії та переселенців.
  Юрія знають в обласному центрі, і не лише через співпрацю з благодійним фондом «Карітас», і не лише за багаторічну волонтерську діяльність, а насамперед як порядну та добросовісну людину, справжнього українця, який серцем і душею вболіває за рідну державу.
Хмельничан, як розповідає він, біда згуртувала неабияк, кожен намагається чимось допомогти. От, до прикладу, нещодавно при закупівлі ліків на суму
10 тисяч гривень фармацевти надали  ще додатково на 5 тисяч від себе на потреби армії та переселенців. Як наголошує волонтер, сьогодні будь-яка допомога важлива, і не лише фінансова. Є потреба в ліхтариках, свічках, балаклавах, шкарпетках тощо.
У всіх районах Хмельницької області повністю налагоджена робота волонтерів, яких впізнають за блакитною емблемою «Карітас» на автомобілях. Отож ті, хто прагне підтримати наших бійців та переселенців, приносять усе необхідне до автомобілів. Потім усе комплектується і розвозиться за відповідними напрямами.
Важливо зазначити, що на сьогодні на 100  відсотків налагоджена вся сітка волонтерської діяльності в обласному центрі, Юрій Гуменко та його колеги співпрацюють із усіма пунктами допомоги (локаціями), які зосереджені в ньому. «Ми робимо все можливе, щоб ця допомога була рівномірно розподілена між тими, хто її потребує», — каже він.
Крім того, як зазначає чоловік, вони спільно з друзями ремонтують військові машини. На своєму автосервісі він забезпечує без-
коштовне обслуговування автомобілів у разі необхідності. «Нещодавно в машині, якою перевозили п’ятьох дітей віком від трьох років, зламався паливний насос, тож ми його відремонтували. А тим часом знайшли діткам і дорослим місце відпочинку, забезпечили харчуванням, щоб вони могли, відновивши трохи сили, далі продовжувати нелегкий шлях», — ділиться співрозмовник.
Варто згадати й роботу наших волонтерів на кордоні з Польщею, де вони надають українцям гаряче харчування, цікавляться їхнім самопочуттям. Юрій розповів, що вони постійно займаються розміщенням переселенців у Хмельницькому, облаштувують місця їхнього перебування усім необхідним, забезпечивши харчуванням, подачею теплої води та можливістю прийняти душ. Для переселенців потрібні матраци, розкладачки, постільна білизна, теплі речі. Юрій та вся волонтерська родина висловлюють велику подяку небайдужим хмельничанам, які допомагають необхідним — від продуктів — до постільної білизни та предметів гігієни. Кожна гривня, кожна сотня — велика допомога тим, хто її потребує.
«От, до речі, днями відправили до військової частини вісім унітазів, чотири душових кабіни, чотири бойлера. Передаємо також хлопцям велику кількість медичних засобів — джгутів, бинтів тощо», — говорить волонтер.
Він закликає усіх, щоб були вкрай обережними з інформацією, максимально відфільтровувати фейкові повідомлення, перевіряти (за можливістю) дані, щоб захистити себе.
«Не панікуйте, намагайтеся бути максимально зібраними в цей складний для всіх нас час, хоч це і непросто. А ми, волонтери, й далі працюємо для нашої армії, щодня допомагаючи їй, і віримо лише в нашу Перемогу», — наголошує Юрій Гуменко.
Слава Україні! Слава її Героям! Слава синам і донькам Подільської землі, які всі сили віддають, щоб підтримувати й допомагати. Бо це для них справа честі!