Надрукувати
Категорія: Портрети
Перегляди: 402

Тамара Михайлівна приїхала з чоловіком до Старої Ушиці минулої суботи. Вони добиралися сюди на власному авто з Бучі два дні. Жінка й слова не може вимовити — ридання заважають. Дуже вдячна громаді за те, що прихистили їх, надали тепле житло, їжу, забезпечили всім необхідним. Проживає пара у територіальному центрі, окрім них, там ще 80 чоловік.

Взагалі, у селах Староушицької територіальноі громади проживає нині майже тисяча людей, які втекли із зони воєнних дій, — Харкова, Сум, Бучі, Києва. Є навіть двічі переселенці, які у 2014-му покинули Луганськ, а нині — Харків. Відподальна за прийом переселенців, депутат селищної ради Наталія Рибак розповідає, що люди, які отримали в них прихисток, забезпечені усім необхідним. Зокрема, тим, хто проживає в хатах у селах громади, завозять дрова. Тож у домівках тепло. Дуже гостинно ставляться до приїжджих мешканці громади, щиро діляться одягом, посудом, білизною, продуктами харчування.
У Староушицькій громаді активно працює волонтерський рух. Жителі громади згуртувалися, щоб допомагати нашим військовим та біженцям.
Волонтери збирають необхідні речі, продукти хачування, ліки, ковдри та подушки, ліжка та матраци, воду для армії та бійців територіальної оборони. Жінки по селах ліплять вареники, печуть печиво для наших бійців, плетуть сітки.
Координатор волонтерського руху в громаді Оксана Тимчук розповідає: «Дуже багато людей відгукнулися на прохання допомагати нашим військовим, переселенцям. Волонтером став практично кожен житель нашої громади. Старостинські округи працюють дуже активно. Так само, як працівники кожної школи, кожного дитсадка. І ми цим пишаємося. У всіх населених пунктах облаштували бомбосховища. Підготували будинки та квартири для переселенців.
Нам охоче допомагають наші земляки, які нині проживають за кордоном. Зокрема, гуманітарну допомогу (ліки, засоби особистої гігієни, дитяче харчування) надіслали подружжя Ірина та Сергій Баштан, які проживають в Італії. А Юлія та Юрій Костенюки переказали гроші з Польщі.
У Старій Ушиці місцевий підприємець Сергій Борчук організував виробництво протитанкових їжаків — працювало понад 70 чоловік. А нині виробляють двоярусні ліжка, аби поставити їх у шкільній спортзалі для переселенців. Усі підприємці активно долучаються до волонтерського руху. Допомагають грішми, бензином, просто роботою.

Жителі сіл Нефедівці та Гораївка готували тушковану свинину, також робили рибні консерви. А подружжя Миколи та Олени Маланіч самотужки виготовили чималу партію м‘ясних консервів і відправили їх на Київ. На банках писали: «Наші воїни їдять свинину, окупант ковтає слину!».
Андрій Зоїн допоміг придбати за волонтерські кошти матраци для біженців. Активно працює Сергій Толстіхін, який надав свій будинок для проживання людей, які вирвалися із зони бойових дій.
Ми повинні дуже підтримувати біженців. У багатьох там залишилися чоловіки, батьки. Їм дуже важко, але ми зі своїми дітьми поряд і намагаємося їх розрадити.
Щодня в наші ряди волонтерів приходить все більше і більше небайдужих людей. Ми продовжуємо працювати безперервно.

Разом ми сила! Україна переможе!».