Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 2037

У Вінниці розробили пристрій для виявлення мін на полях, який монтується на звичайну сільгосптехніку. Про це у Фейсбуці повідомив голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий.

– Міни на полях шукає сільськогосподарська техніка. Цю надзвичайно корисну розробку презентувало вінницьке підприємство. Процес відбувається ддистанційн і це береже життя працівникам полів та спрощує роботу вибухотехнікам, – зазначив Вячеслав Соколовий.
Технологію створило підприємство Frendt LLC спільно з науковцями Вінницького національного технічного університету. Поєднали прилади дистанційного управління та звичайні трактори.
– Засновник підприємства Віталій Шуберенський показав як працює винахід. На трактор кріпляться металодетектори. Той, що попереду, фіксує інформацію та в режимі онлайн передає її на диспетчерський центр. Трактор автоматично зупиняється, якщо на шляху виявлений небезпечний предмет. Далі чекає подальших вказівок оператора, – додає Соколовий.
Технологія передусім актуальна для регіонів України, де відбувалися бойові дії, зокрема Київської, Чернігівської, Сумської областей. Згодом буде затребуваною для 30% від окупованої території України. Адже розмінування територій стане першочерговою задачею після звільнення нашої землі.