Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 7119

Впродовж кількох десятиліть Кам’янець-Подільський по праву вважався столицею інженерних військ.

Ще б пак. Тут дислокувалися понтонний полк, вище військово-інженерне училище, пізніше реорганізоване у військово-інженерний факультет місцевого національного університету імені Івана Огієнка, центр підготовки фахівців для інженерних військ, неподалік міста у селі Руда розташовувався понтонно-мостовий батальйон.  Відтак колишня українська влада злочинно, рік за роком, крок за кроком, обезсилюючи власні Збройні сили, нищила військові інженерні частини у місті, а підготовку спеціалістів для інженерних військ стали здійснювати у Львові.
    Але останні події в країні, зокрема, на її сході, довели  помилковість таких непродуманих (а можливо й спеціально спланованих) дій. У Кам’янці залишилися лише понтонно-мостовий батальйон та центр розмінування головного управління оперативного забезпечення Збройних сил України. Та попри все, найближчим часом все може докорінно змінитися, і Кам’янцю знову буде повернуто статус столиці інженерних військ.
    А таку надію вселив начальник інженерних військ ЗСУ полковник Юрій Лукашик, який днями  взяв участь у зборах начальників інженерних  служб Збройних сил України  і відділів інженерного забезпечення  оперативних командувань, командирів військових частин інженерних військ, які відбулися у місті над Смотричем. Він підтвердив інформацію, яка давно поширювалася серед військових, що найближчим часом близько двох тисяч військовослужбовців поповнять 48-му інженерну бригаду, яка буде сформована на базі 11-го понтонно-мостового батальйону. Разом з тим, як кам’янчани, так і військові не втрачають надію щодо повернення у місто військово-інженерного вишу, для функціонування якого тут зберігся досить  потужний як матеріально-технічний, так і кадровий потенціал.