Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 5295

Постійний ріст тарифів Укрпошти на доставку газет, фактичний розвал самої системи поштового зв’язку в сільській місцевості, різке подорожчання газетного паперу, що супроводжується його гострим дефіцитом, поставили українську пресу на межу знищення!

У країні стрімко розвалюється система доставки періодичних видань — з вини Укрпошти газети надходять читачам із значним запізненням. У сільській місцевості закриваються відділення поштового зв’язку, натомість з’являються пересувні пункти. На тлі цього прикрого явища впродовж останніх десяти років вартість послуг із доставки періодичних видань необґрунтовано зросла у дев’ять разів! Проте з
1 липня поточного року тарифи на приймання та доставку періодичних видань за передплатою мають зрости  ще на 25 відсотків! А з 1 січня наступного року планується чергове підвищення ціни за ці послуги.   
Та це ще не вся біда, з якою  зіткнулися періодичні видання, в тому числі й наша газета. Останнім часом в Україні шалено і безпрецедентно  подорожчав газетний папір, вартість якого забиратиме левову частку всіх витрат на випуск газети. Ситуація ускладнена ще й тим, що увесь газетний папір в Україні — російський, а ринок монополізовано. Як не дивно, за чотири роки війни влада не зробила нічого, аби зменшити «паперову» залежність від країни-агресора. Тож драконівська цінова політика Укрпошти,  дефіцит та неймовірно висока вартість зарубіжного паперу занесли сокиру над  періодичними виданнями.
 Вимагаємо від Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова при Президентові України внести  пропозицію щодо змін до державного бюджету України і нарешті виконати законодавчу норму про адресну фінансову підтримку реформованих друкованих видань. Крім того, вимагаємо від Верховної Ради України   підтримати законопроект  про мораторій на підняття тарифів на доставку  україномовних друкованих видань.
Заявляємо про готовність до всіх форм і методів боротьби за право на свободу преси, за право на життя і розвиток ЗМІ в Україні.