Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 4018

Не за горами той час, коли пенсіонери і «кандидати» в пенсіонери не поспішатимуть зранку, створюючи тісняву в громадському транспорті, до відділень Пенсійного Фонду України. Їм ніщо не заважатиме дізнатися про призначення чи перерахунок пенсії, стан обов’язкових відрахувань свого роботодавця в казну держави та про багато іншого — через особистий кабінет, створений на веб-сайті Пенсійного Фонду. Принаймні, так стверджують працівники цього поважного відомства.

Українці все активніше починають користуватися новими он-лайн сервісами ПФУ. Задля цього власне створено зручний та ефективний веб-портал електронних послуг, з яким потрібно ознайомити якомога більше громадян. Цій темі була присвячена прес-конференція для мас-медіа чотирьох областей — Вінницької, Хмельницької, Чернівецької та Житомирської. Тримали слово перед журналістами відповідальні особи зі столичного відомства, а також представники регіональних відділень Пенсійного Фонду з названих областей.
ПФУ презентує нові послуги, адже час не стоїть на місці і багато сьогоднішніх, а тим паче завтрашніх пенсіонерів — це люди, озброєні комп’ютерами і не новачки в Інтернеті.
Пенсійний Фонд України запустив потужний он-лайн портал, з допомогою якого уже тепер українці можуть налаштовувати послуги безкоштовного СМС-інформування щодо різних питань, які стосуються їхнього пенсійного забезпечення. Більше того — реальністю є отримання довідок, в тому числі про розмір сплачених внесків, достовірність яких підтверджується QR-кодом (форма ОК-5), витяг з реєстру застрахованих осіб, довідки про розмір пенсії.
Щоб зареєструватися на веб-порталі Пенсійного Фонду України, потрібно створити електронний цифровий підпис, або логін і пароль. Електронний цифровий підпис можна отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК), перелік яких є на порталі. Як засвідчили уповноважені особи Пенсійного Фонду України, більшість звернень громадян, з якими вони приходять до відділень відомства, можна тепер вирішити дистанційно, тобто, не виходячи з дому, якщо особа володіє навичками користувача Інтернет-ресурсів.
На запитання журналістів, чи багато громадян пенсійного і передпенсійного віку вже скористалися електронними новаціями ПФУ, прозвучала відповідь, що на веб-порталі Пенсійного Фонду України зареєстровано три мільйони 260 тисяч користувачів. Із них 438 тисяч скористалися цифровим підписом, що дає їм можливість доступу до більш розширеної інформації. За минулий рік до Пенсійного Фонду звернулося приблизно півмільйона осіб, з них через електронні засоби — майже 24 тисячі. 500 тисяч осіб щомісячно отримують СМС-інформування. Як зазначила начальник Головного управління ПФУ в Хмельницькій області Ольга Заярнюк, на Хмельниччині електронними послугами поки-що користуються близько 10 відсотків громадян.
 Та є й інші цифри, що свідчать про масштаби величезної роботи, яку проводить відомство. З 11 мільйонів 400 тисяч пенсіонерів України 2,5 мільйона працюють. Уряд час від часу затверджує постанови КМУ про перерахунок пенсій, і ці перерахунки перманентно здійснюються на місцях. На 2019-й рік заплановано 408,3 мільярда гривень на пенсійні виплати.