Під час робочої поїздки до Хмельницької області Президент України Володимир Зеленський 4 серпня зустрівся з родиною загиблого заступника командира групи 8-го окремого полку спеціального призначення Сил спеціальних операцій ЗСУ, Героя України старшини Романа Матвійця. Президент оголосив Указ про присвоєння Роману Матвійцю звання Героя України та вручив дружині загиблого Валентині Олександрівні орден «Золота Зірка».

Зведена розвідувальна група спеціального призначення під командуванням старшини Матвійця та кількох бійців 11 омпб «Київська Русь» виконувала бойове завдання біля Новозванівки, що в Попаснянському районі Луганської області. Їх завданням була розвідка місцевості для позиції спостереження та прикриття передового спостережного посту, який мав зайняти один з підрозділів 11 омпб.
На початку висування в напрямку групи пролунало кілька ворожих кулеметних черг, від яких один офіцер і два сержанта отримали поранення кінцівок. Старшина вирахував місцезнаходження кулеметного розрахунку та з автоматним вогнем рішуче кинувся в посадку, аби знищити вогонь противника і прикрити поранених військовослужбовців, які були за його спиною. Тим самим, ціною власного життя він врятував побратимів, дав можливість пораненим відійти на спостережний пост, де їм було надано першу медичну допомогу.
Втрати противника за даними радіоперехоплення склали тоді п'ятеро убитими. Побратими припускають, що Роман Матвієць ліквідував кулемет та кулеметника в рукопашному бою - після його стрибка в лісосмугу кулемет терориста заклинило.
26 липня 2017 року поранені в тому бою військовослужбовці 11 омпб «Київська Русь», у своїх поясненнях високо оцінили героїчний вчинок командира зведеної розвідувальної групи старшини Р. Матвійця, який врятував їхні життя. Бійці клопотали про нагородження спецпризначенця найвищою державною нагородою України – про присвоєння йому звання Герой України посмертно.
Народився і похований Герой України у селі Хорошів, Білогірського району Хмельницької області.
Нагороди: Звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (5 грудня 2019, посмертно), орден «За мужність» III ступеню (6 квітня 2018, посмертно), медаль «За військову службу Україні» (6 січня 2016).