Про це у своїй колонці на сторінці «Економічної правди» повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. Загалом, із червня 2018 року близько сімдесяти компаній вже пішли з цього ринку.

 Майже місяць тому завершилася одна із знакових реформ у фінансовому секторі країни – "спліт", Національний банк перейняв на себе функції регулятора небанківського ринку.

Який зараз сектор небанківських установ і скільки реально працюючих компаній Національному банку України має продемонструвати фінансова звітність за перше півріччя 2020 року. На початку серпня Національний банк отримав інформацію від 1 642 небанківських установ, це - 92% ринку (без урахування АР Крим і території проведення ООС), показники звітів проаналізують, після чого відбудуться зустрічі з «гравцями» у кожному сегменті, а вже потім будуть прийматись індивідуальні рішення.  На думку пані Рожкової зі страховим ринком, відбудеться найбільше дискусій та зустрічей. Але вже зараз окремі компанії вирішили не чекати "з моря погоди" і добровільно покинути ринок. Сім страховиків подали заяви про анулювання ліцензій нещодавно, їх частка на ринку в преміях становить 7%, у виплатах – близько нуля. Після виходу вказаних компаній сектор "просяде" лише в цифрах, але це точно не позначиться на його змісті. Потрібно зазначити, що процес консолідації страхового ринку був запущений ще до "спліту".

У червні 2018-го року, коли Нацкомфінпослуг запровадила для страховиків норматив платоспроможності та достатності капіталу, перед учасниками ринку поставили вимогу: поетапно виконувати норматив (30% – з липня 2018 року, 60% – з 30 червня 2019 року, 100% – з 30 червня 2020 року), або цивілізовано піти без втрати ділової репутації для акціонерів та менеджменту.

Тому й закономірно, що з 2018 року близько 70 компаній пішли з ринку. Ще не всі страховики на сьогодні готові до виконання нормативу в розмірі 100%, 34 компанії так і не досягли значення нормативу 60%, не кажучи про 100%.

У червні всім, хто перебуває в зоні ризику та порушує норматив, надіслано відповідні вимоги. Частина страховиків запевнила, що вийде на необхідний рівень шляхом докапіталізації чи реструктуризації, частина не відреагувала, частина нарікає на негативний вплив на їх діяльність карантину.