Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3008

  

Хмельницьку, Київську, Вінницьку, Тернопільську, Харківську, Полтавську, Одеську області голова Держгеокадастру Роман Лещенко зарахував до регіонів, де за часів незалежності здійснювались найбільші махінації з продажем землі.

За словами Романа Миколайовича із інтерв’ю, яке він дав «Економічній правді», величезні масиви державних земель протягом двадцяти років, із часу здобуття Україною незалежності, змінювали цільове призначення і виводились із державних та комунальних фондів.

– Що впадає у вічі в першу чергу і український народ це побачив – всі фасади трас міжнародного сполучення, всі транспортні європейські коридори, які є в країні, – все «прихватизовано»,  – обурюється державний чиновник. – Природно-заповідні фонди, все що є гарне, прибережні зони, від Вілкова і аж до Маріуполя, вся земля розграбована. А що вже говорити про місто Київ і околиці столиці, та й Київська область… Повлазили в ліси! А у Конча-Заспі просто на воді накладали кадастровий номер і писали «земельна ділянка сільськогосподарського призначення». Намивали острови. А легендарний Обухівський район? Всі паперові носії, які були в Обухівському кадастрі, горіли тричі разом з приміщенням! Тепер люди приходять з документами до голови Держгеокадастру і намагаються вивести хоч якісь якісь кінці, бо їх пограбували як власників, і це класичний приклад.

Роман Лещенко зауважує, що в Україні не просто крадуть землі сільськогосподарського призначення державної форми власності, але під ними ще й надра. Незаконно набуваючи право власності на два базові ресурси, які є в країні, – землю і надра.  

– Людям, розказували різні страшилки,  а насправді чиновницький клас у режимі реального часу здійснював грабунок. Феномен полягає в тому, що є дата, прізвище, ім'я, по батькові першого, хто взяв таку землю, і це ж відомо. І якщо чиновники думають, що вони накидають «перекупок» і останній покупець буде начебто добросовісним набувачем, який начебто не знав, що там є корисні копалини, то всі ці взаємозв’язки, всі ці ланцюги, ми можемо звести воєдино, – натякає голова Держгеокадастру на те, що начебто колись, хтось її поверне.

Як сказав Роман Лещенко, за роки незалежності було виведено у приватну власність через різні схеми з безоплатною приватизацією, п'ять мільйонів гектарів державної землі.