Міністерство культури України та Державна установа «Український інститут книги» придбали більше тисячі примірників книги «Принцеса+принцеса: довго і щасливо».

Як повідомляє vsirazom.ua за рахунок коштів державного бюджету України були закуплені дитячі книжки про так зване одностатеве кохання, придбали 1240 примірників книги «Принцеса+принцеса: довго і щасливо» (автор О’Нілл Кейт, 2019 р.), яка видана у вигляді коміксу на тему ЛГБТ-стосунків. Дітям від 5 років пропонується ознайомитися з історією про двох дівчат, яка закінчується їхнім весіллям.

Цей прецедент спонукав офіс руху «Всі разом!» з’ясувати історію питання. Були надіслані запити на доступ до публічної інформації до Українського інституту книги та до Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Відповіді надійшли від Міністерства культури та інформаційної політики. У листі за підписом державного секретаря Яреми Дуля визнається, що книжковий твір «Принцеса+принцеса: довго і щасливо» дійсно був придбаний за державний кошт та поширений серед дитячих та шкільних бібліотек по всій Україні. Окремо рух «Всі разом!» отримав пакет документів по цьому питанню від Українського інституту книги. Серед додатків в наявності є Протокол з рішенням про проведення процедури закупівлі книжної продукції, який був затверджений Розпорядженням Кабінету Міністрів №598-р від 5 липня 2019 року, тобто за часів прем’єрства Володимира Гройсмана. Уповноваженим за формування переліку книжок був Інститут книги в особі Юрія Марченка і видавництво «Рідна мова». Тож, серед затверджених Протоколом Марченка і «Рідної мови» була й книга «Принцеса+принцеса». Загалом погодили закупівлю продукції на загальну суму 666 тисяч гривень (без ПДВ). 

Рух «Всі разом!», ознайомившись з зібраною інформацію, нині надсилає лист до Міністерства культури та інформаційної політики з вимогою вилучити всі примірники зазначеної книги з усіх бібліотечних фондів та структурних підрозділі, які функціонують за рахунок коштів державного бюджету. Адже подібні дитячі твори призводять до викривлення уявлень підростаючого покоління про романтичні взаємини між людьми. Як зазначають на vsirazom.ua, ця та інші подібні книжки мають на меті дискредитувати важливий для суспільства інститут природної сім’ї, популяризуючи девіантні моделі поведінки. Девіантна поведінка – поведінка індивіда або групи, яка не відповідає загальноприйнятим нормам, внаслідок чого відбувається порушення цих норм.