Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 4427

 

Веліна Заяць: «В умовах пандемії минулий рік був надзвичайно складний для керівників громад області та й України загалом. Разом з тим, лідери 2/3 громад області підтвердили свою першість, командну роботу і працюють надалі на розвиток своїх територій».

Головуючи на засіданні Асоціації об’єднаних територіальних громад, яке відбулось в обласному центрі у Будинку рад, голова Дунаєвецької ОТГ Веліна Заяць зазначила, що такі заходи – гарна можливість поділитися досвідом роботи з новообраними головами ОТГ та обговорити проблеми, які виникли в умовах нового адміністративно – територіального устрою.

Також у засіданні взяли участь голова обласної ради Віолета Лабазюк, депутат обласної ради Ульяна Ткаченко, заступники голови обладміністрації, голови та представники сільських, селищних, міських об’єднаних територіальних громад, керівники окремих структурних підрозділів ОДА, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації ОТГ Валентина Полтавець.

Зокрема, пані Валентина наголосила про те, що такі зібрання і відверті діалоги надзвичайно важливі, тому Всеукраїнська асоціація проводить ці зустрічі по всіх регіонах. Реформа місцевого самоврядування перебуває на важливому етапі нового об’єднання, сьогодні триває діалог про розподіл повноважень на рівні місцевого самоврядування, так і між регіонами і державою. «Асоціація працює у двох важливих векторах: перший – лобіювання та представлення інтересів громад та місцевого самоврядування базового рівня (при цьому контактуємо з громадами і вивчаємо їхні проблеми),  другий – допомога самим громадам в розвитку їхнього потенціалу та у виконанні повноважень, які вони сьогодні отримують», – сказала Валентина Полтавець.

Долучившись до розмови голова обласної ради Віолета Лабазюк зазначила, що від конструктивного діалогу  між територіальними громадами та населенням залежить розвиток Хмельниччини у всіх сферах життєдіяльності. Саме тому Асоціація територіальних громад є тим майданчиком,  на якому керівники громад можуть сформувати власну консолідовану позицію, Асоціація чи не єдиний канал, через який вони можуть донести свою позицію до всіх зацікавлених сторін.

«На Хмельниччині успішно функціонує 60 територіальних громад, які демонструють вагомі напрацювання та досягнення у розвитку своїх територій. Разом з тим, перед керівниками громад постає ряд питань, які потребують особливої уваги. І в першу чергу це стосується особливостей формування бюджетів громад, зростання реальних надходжень та раціонального використання бюджетних коштів на розвиток територій зокрема та й області загалом. У нас єдина мета – формування життєздатних територіальних громад та забезпечення високої якості життя кожного її мешканця», – наголосила Віолета Лабазюк.

В свою чергу перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін відмітив, що реформа децентралізації передала на місця можливість самим розвивати свої регіони, самим хазяйнувати.

– З одного боку – це велика перевага і преференція від держави, а з іншого – це виклик для кожної громади,  – сказав посадовець. – Тому тут має бути злагоджена робота та взаємодія, і в цьому питанні обласна державна адміністрація готова вам сприяти.

Також Сергій Григорович відмітив, що громадам області необхідно якісно опрацьовувати і представляти свої інвестиційні «портфелі», з глибокою описовою частиною інфраструктурних можливостей, чітким переліком сільськогосподарських угідь, а також іншими можливостями громади. Окремо посадовець звернув увагу голів ОТГ на необхідність створення в громадах структурних підрозділів з питань цивільного захисту населення або введення відповідних штатних одиниць, також ОТГ мають долучатись до проекту “Поліцейський офіцер громади”.

В свою чергу, заступник голови ОДА Володимир Юр’єв нагадав про соціальну відповідальність голів громад на місцях, оскільки в рамках нового адміністративно-територіального устрою багато функцій зі сфер соціального захисту, охорони здоров’я, освіти, тощо, покладено саме на керівників ОТГ.

На засіданні розглянули і одне з гострих питань, що виникло у зв’язку зі стрімким розгортанням децентралізаційної реформи, мова велась про передачу майна, прав та обов’язків райдержадміністрацій, що припиняють повноваження. Наразі завершується процес передачі у комунальну власність територіальних громад об’єктів спільної власності територіальних громад районів. Станом на 25 лютого 2021 року їх передано 852, не завершено передачу  ще 10 об’єктів, серед яких – заклади освіти – 6, заклади культури – 2, заклади охорони здоров’я – 2.

На даний час ЦНАПи функціонують лише в 29-и територіальних громадах області, у березні-квітні заплановано відкриття ще семи, тож, коментуючи дане питання, заступник голови ОДА Сергій Ткачук відмітив, що сьогодні новообрані голови в своїй роботі зіткнулися з багатьма проблемами, котрі пов’язані з реформуванням РДА та районних рад, і змушені шукати шляхи їх вирішення. Але обласна адміністрація не стоїть осторонь цих проблем і працює над спрощенням передачі від РДА до ОТГ майна, через внесення відповідних змін в нормативні документи.

Також обговорили і взаємодію управлінь соціального захисту, роботу закладів первинної та вторинної медичної допомоги в контексті взаємодії з громадами, взаємодію місцевих органів військового управління з органами місцевого самоврядування з питань оборонно-мобілізаційної роботи на відповідній території, тощо.