Національні відбіркові змагання, на основі яких буде сформовано склад національної збірної команди України для участі у міжнародних спортивних змаганнях “Ігри Нескорених” (Invictus Games) у німецькому місті Дюссельдорф, заплановано провести у Львівській області.

Зазначимо, українська національна команда військовослужбовців та ветеранів братиме участь в Invictus Games, які проходитимуть 9 – 16 вересня 2023 року в місті Дюссельдорф. Наразі йде підготовка до всеукраїнського відбору кандидатів до складу національної збірної, а також врегульовуються організаційні питання щодо тренувань команди України.

“Весь світ бачив, як на цьогорічних Іграх в Гаазі наші Нескорені проявили себе справжніми героями! Вони не лише вибороли 16 медалей, а й зробили безцінний внесок у перемогу України на міжнародному інформаційному фронті – донесли світовій спільноті правду від першої особи про російську збройну агресію проти України. Наша національна збірна обов'язково братиме участь у Іграх Дюссельдорф, і ми вже активно працюємо над організацією та забезпеченням підготовки і участі збірної команди України в Іграх Нескорених у 2023 році”, – зазначив заступник міністра у справах ветеранів України Євген Котик.

Всеукраїнські змагання з відбору кандидатів до складу національної збірної для участі в Іграх Нескорених відбудуться у квітні 2023 року, а реєстрація кандидатів на участь у змаганнях почнеться орієнтовно у січні. 

“Нашу область для проведення спортивного тестування розглядають як базову не випадково. У нас є команда, у якої достатньо великий організаційний досвід. Саме на Львівщині на високому рівні відбувся минулий відбір. До проведення змагань, окрім фахівців спортивної галузі, також будуть залучені реабілітологи та фізіотерапевти, зокрема фахівці Західного реабілітаційно-спортивного центру”, – зазначив керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім‘як.

Наразі сторони вивчають характеристики об’єктів спортивної інфраструктури Львова та області, на яких можна буде проводити національні відбіркові змагання. 

Нагадаємо, Ігри Нескорених – це міжнародні спортивні змагання, започатковані у 2014 році як спосіб відновлення та реабілітації поранених ветеранів війни та військовослужбовців за допомогою занять адаптивними видами спорту в оточенні побратимів, друзів та членів родин.

Україна бере участь в Іграх Нескорених з 2017 року. Попри широкомасштабну збройну агресію рф, українська збірна у складі 19 спортсменів взяла участь у Іграх Нескорених 2022, які відбувалися у місті Гаага (Королівство Нідерланди) та виборола 16 медалей в індивідуальних видах спорту.

В Іграх Нескорених 2023, які відбудуться у німецькому Дюссельдорфі з 9 по 16 вересня 2023 року, візьме участь 21 країна-учасниця, зокрема, дві нові країни – Ізраїль та Колумбія. Україна буде представлена на Іграх Нескорених Dusseldorf 2023 командою із 24 спортсменів з числа військовослужбовців та ветеранів російсько-української війни, які отримали поранення.

Зазначимо, що у серпні 2022 року українська збірна вперше взяла участь в Іграх Воїнів 2022, що відбувалися в місті Орландо, штат Флорида, США, та виборола 85 медалей в індивідуальних видах спорту та одне командне срібло в волейболі сидячи. Участь нашої збірної у змаганнях стала можлива завдяки безпрецедентній підтримці наших міжнародних партнерів, зокрема, Міноборони Великої Британії, ветеранських організацій з Великої Британії, зокрема, Blind Veterans UK, Crown Agents Україна та Трастовому Фонду НАТО з медичної реабілітації.

На фото: срібло та бронзу для України здобули ветерани АТО Артем Лукашук та Іван Герецун у стрибках в довжину на Іграх Нескорених цьогоріч у Гаазі.