Надрукувати
Категорія: Спорт
Перегляди: 1058

Молода спортивна команда альпіністів  у складі Миколи Колосовського, Наталії Мостової і В’ячеслава Мурави має намір цьогоріч підкорити п’ять гірських вершин Паміру і Тянь-Шаню висотою понад 7000 метрів. Причому зробити це за короткий відрізок часу у високих горах — 50 днів.

Як зазначив керівник групи Микола Колосовський: «Це масштабна експедиція, але ми не ставили перед собою мету досягти рекордних результатів. Нашою ціллю є, перш за все, популяризація здорового способу життя, активних видів відпочинку і спорту в цілому». Зазвичай сміливці, яким вдається піднятись на найвищі вершини Паміру та Тянь-Шаню, витрачають на сходження на п’ять вершин від трьох до п’яти років. Подоляни поставили за мету: здійснення п’яти сходжень за один сезон.
Микола Колосовський також повідомив, що мінімальна сума, яка необхідна команді для втілення проекту — п’ять тисяч доларів, більша частина її буде витрачена на транспортні потреби. Адже під час проекту хмельничани запланували підкорити 36 000 метрів загальної висоти, дві гірські системи, що розташовані на кордоні чотирьох країн, долати повітряний простір трьома літаками та трьома гелікоптерами, використати багато видів наземного транспорту, подолати перевали, стрімкі гірські стежки, переправи через бурхливі річки, а також численні льодовики, снігові гребені та скельні стіни. Молоді альпіністи впевнені, що цей проект їм вдасться реалізувати з допомогою спонсорів.
До цього часу виконати таке грандіозне завдання вдалося лише шістьом  альпіністам інших країн.  «Прийшов час і українцям показати, що ми можемо вирішувати надскладні задачі. Сучасна техніка і спорядження дозволяє виконувати сходження у швидкому альпійському стилі, що значно підвищує шанси на успіх. Отже, залишається зібрати необхідні кошти і нарощувати темпи тренувань», — наголосив М. Колосовський.