Надрукувати
Категорія: Спорт
Перегляди: 623

Команда спортивного  клубу “Успіх”, до складу якої входили діти із селища Меджибіж та сіл Головчинці, Голосків, Требухівці і Ставниця, на першому чемпіонаті України з рукопаш гопака завоювала 10 золотих, 10 срібних і одну бронзову нагороду.
Загалом же у клубі постійно займаються рукопаш гопаком більше 30 хлопців і 12 дівчат. А вдалий виступ на чемпіонаті України – то не перший серйозний успіх юних спортсменів. Раніше вони показували свою майстерність на Кубку Львова і навіть у столиці Австрії Відні.

– Нас запросили виступити в Австрії на День козацтва, – розповідає тренер і організатор клубу Михайло Костик. – Але трапилося так, що нас просто обдурили. Та оскільки ми вже купили квитки і зібралися в дорогу, то вирішили, що все-таки поїдемо. А вже перебуваючи у Відні батьки і діти подали ідею виступити просто на вулиці. Так і зробили. Там до нас підійшла жінка і запросила у посольство Угорщини. Нас дуже гарно зустріли, організували екскурсію, а діти показали свою майстерність і отримали запрошення взяти участь ще й у фестивалі в Барселоні (Іспанія), який відбудеться у вересні наступного року.
– Чому саме рукопаш гопаком займаються діти у вашому клубу? – запитую Михайла Костика.
– Створюючи клуб, я не мав на меті тренувати дітей саме у рукопаш гопаку. Просто у нас багато перспективних дітей, які показують стабільні результати, знаючи, чого вони хочуть досягти у своєму житті. Спочатку я тренував 12 дітей, і коли ми виїздили на змагання, то привозили по 10 медалей. Коли до клубу почали підходити ще діти, то мені було дуже важко займатися з усіма. Тому попросив свого друга Олександра Понятовського, який навчається на факультеті фізичного виховання в університеті, щоб він працював тренером з фізичної підготовки. І так ми двоє на ентузіазмі добилися вагомих результатів. Наші діти раніше виступали у різних видах спорту – і з рукопашного бою, і з кікбоксингу. Але там за участь у змаганнях потрібно платити. І це досить дорого, бо ми ж не маємо ніякої фінансової підтримки, а діти їздять на змагання за кошти батьків. А я cвого часу, навчаючись у Львівському державному університеті фізичної культури, відвідував змагання з рукопаш гопака. Коли рукопаш гопак став офіційним видом спорту в Україні, то він почав активно розвиватися, і з’явилася можливість створити такий осередок і в Хмельницькій області, як філію Федерації. За участь у змаганнях з рукопаш гопака не потрібно платити, та й колектив Федерації молодий, дружний, доброзичливий і з ними дуже просто працювати не тільки мені, але й дітям також. Ще одна особливість цих змагань полягає у тому, що дітям дають можливість самим судити поєдинки. А спірні моменти завжди можна спокійно обговорити. З кожних змагань діти привозять фірмові футболки. Тому в декого вже є футболки з Кубка Львова і першого чемпіонату України з рукопаш гопака.
– Я так розумію, що спортивний клуб «Успіх» діє завдяки ентузіазмові тренерів та за підтримки батьків, діти яких у вас займаються?
– Саме так. Але повинен відзначити, що нас підтримує директор Требуховецької загальноосвітньої школи Тетяна Володимирівна Попадюк, де я маю гурткову роботу. Можливо, колись допомагатиме і влада, бо поки що тільки обіцяють…
– У вашому клубі тренуються не тільки хлопці, але й дівчата. Чому вони обирають цей зовсім не дівчачий вид спорту?
– Не можу пояснити, чому вони віддають перевагу саме рукопаш гопаку, але маю відзначити, що зараз у клубі є 12 стабільно сильних дівчат, які постійно займаються і виборюють призові місця на різних змаганнях. І цікаво те, що вони у порівнянні з хлопцями тренуються навіть більше, наполегливіше і активніше. Тому й перемагають своїх однолітків-суперників, які тренуються у спеціалізованих залах за півмільйона гривень.