Надрукувати
Категорія: Спорт
Перегляди: 692

У   Білорусі завершилися ІI Європейські ігри.  У Мінську наша збірна здобула 51 медаль (16 золотих +17 срібних +18 бронзових) і стала третьою за кількістю нагород серед 50 країн континенту.

Порівняно з попередніми Іграми, де розігрувалося 243 комплекти нагород, зараз програма змагань передбачала лише 200. Однак збірна України перевершила попередні показники, зокрема здобуто 16 золотих нагород, що вдвічі більше ніж у Баку-2015.
Свій посильний внесок у підсумковий успіх вітчизняних спортсменів зробили і спортсмени, життєво пов’язані з Хмельниччиною.
Так, у змаганнях зі стрибків у довжину хмельничанка Марина Бех-Романчук в усіх своїх трьох виступах була серед лідерів. Спочатку вона здобула бронзову медаль в особистому заліку (6,58 м), а у фінальному протистоянні шести найкращих легкоатлетичних збірних, які відібралися після попередніх матчів із числа 24, отримала золоту нагороду за командну першість. Першу дуель вона виграла з результатом 6,52 м у спортсменки з Франції, другу з результатом 6,46 м – в італійки. Переможним для неї став і фінал за перше місце. Бех-Романчук змагалася зі своєю основною конкуренткою – білорускою Настасією Мирончик-Івановою, і перемогла її з результатом 6,79 м, що принесло українській команді максимальну кількість очок – 12.
Легкоатлетична команда-переможниця Європейських ігор визначалася у гонці переслідування – змішаній естафеті 800-600-400-200 метрів. Українці і білоруси стартували одночасно, бо у вісьмох дисциплінах набрали однакову кількість очок – 74. У заключному виді наша четвірка найшвидше подолала естафетну дистанцію і принесла збірній України “золото”. Білоруси – другі. Трійку призерів замкнула збірна Німеччини.
Хмельничанка Марія Боруца у боксерському турнірі серед жінок вагової категорії 75 кг невдало провела єдиний (чвертьфінальний) поєдинок з росіянкою Дарімою Сандаковою, в якому всі п’ять суддів віддали перевагу суперниці. Тож їй не вдалося увійти до четвірки призерок змагань.
На іграх виступили наші земляки, котрі зростали в дитячо-юнацьких спортивних закладах Хмельниччини, а нині віддали перевагу іншим областям. Ганна Соловей з Львівської області (перший тренер – Вікторія Кондрут, м. Хмельницький) у жіночій гонці за очками на 25 км у велотреку виявилася найспритнішою і подарувала Україні «золото». Для Ганни, до речі, це вже другий медальний виступ на Європейських іграх: у Баку-2015, змагаючись на шосе, здобула «срібло» в індивідуальній гонці на час.
Не змогли гідно протистояти суперникам колишні хмельничани, а нині представники Полтавської області: Інна Грищун, котра посіла п’ятнадцяте місце у веслуванні в байдарці-одиночці (дистанція 5000 м) та Дмитро Янчук у веслуванні в каное- одиночці (дистанція 1000 м), який шостим фінішував у півфіналі.
Схожими були виступи земляків у єдиноборствах. Дзюдоїст Антон Савицький (вагова категорія 100 кг) програв стартову сутичку в 1/16 фіналу Еммару Гасімову з Азербайджану. Цей вихованець хмельницької ДЮСШ “Динамо” нині представляє Київ. А уродженка Ново- ушицького району, борчиня вільного стилю Алла Белінська, яка виступає за Херсонську область, в 1/8 фіналу у ваговій категорії 76 кг впевнено здолала Марію Оряшкову з Болгарії, проте в 1/4 фіналу програла естонці Енн Має. Аналогічно склалася ситуація в її землячки, каратистки Катерини Кривої (в. к. 50 кг), яка представляє нині Львівщину. Українка не вийшла з групи, а зупинилася перед медальною четвіркою.
Бронзову нагороду для Азербайджану виборола Ірина Кіндзерська з Дунаєвеччини.
Серед учасників Ігор було також понад десять студентів та випускників Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, які представляють інші регіони. Для України чемпіонські звання вибороли: Дар’я Білодід та Георгій Зантарая (дзюдо), Олег Миронець (легка атлетика).