Надрукувати
Категорія: Спорт
Перегляди: 442

На фінському гірськолижному курорті Рука відбулися третій і четвертий етапи Кубка світу з фристайлу (дисципліна – лижна акробатика). Одночасно змагання стали ареною боротьби за ліцензії на ХХІV зимові Олімпійські ігри, які пройдуть у лютому наступного року в Пекіні.

Спочатку місця спортсменів в особистих змаганнях визначалися за результатами кваліфікації та двох фіналів. Виступаючи в такому форматі, наші співвітчизниці були дуже зібраними та стабільними. Cпочатку хмельничанка Ольга Полюк за виконану комбінацію на 86,62 бала п‘ятою увійшла до дванадцятки найкращих, а рівненчанка Анастасія Новосад розташувалася одразу за нею (85,99).
У першому фіналі обоє з однаковим результатом (88,51), який є рекордним для Полюк, розділили перше місце й відібралися до головного фіналу. Тут перша шістка спортсменок розіграла медалі. Анастасія ускладнила комбінацію й за майже бездоганне виконання стрибка отримала рекордні у своїй кар’єрі бали (98,70) і виборола «золото». А Ольга, навпаки, вирішила не ризикувати – виконала простіший стрибок, який судді оцінили на 79,75 бала. Та цього вистачило, щоб стати бронзовою призеркою.
Для обох наших спортсменок це перші нагороди в індивідуальних змаганнях на Кубку світу. Також вперше в історії одразу дві представниці України піднялися на п’єдестал етапу Кубка світу.
Тож після змагань у Фінляндії за набраними очками лідирують дві китаянки, а наші співвітчизниці перебувають на таких позиціях: Новосад — третя, Полюк — десята. Ці місця є прохідними для відбору на зимову Олімпіаду.
Остаточний рейтинг фристайлістів перед іграми в Пекіні буде визначено після наступних етапів Кубка світу в Канаді (5 січня) та США (12 січня). Українці розраховують щонаймеше на шість ліцензій: чотири в чоловіків та дві в жінок.