Надрукувати
Категорія: Спорт
Перегляди: 398

  У Белграді (Сербія) відбувся чемпіонат світу з легкої атлетики у приміщенні за участю найсильніших спортсменів із 137 країн.

Упродовж трьох днів атлети в умовах високої конкуренції і готовності  продемонстрували високий рівень, встановивши три рекорди світу, поновивши десятки національних та особистих досягнень.
Всього нагороди отримали спортсмени з 31 країни, в тому числі золоті медалі відправилися до 19 держав.
До трійки найуспішніших команд увійшли:  Ефіопія, США і Бельгія.  Збірна України разом з командами Іспанії, Франції, Португалії, та Багам, у доробку яких по одній золотій та срібній медалей, посіла шосте місце.
Нашу країну гідно представили шість жінок, які  виконали раніше необхідні нормативи та мали змогу підтримувати свою спортивну форму в  складних умовах і переживань, у яких перебуває вся Україна, починаючи з 24 лютого після повномасштабного вторгнення в нашу державу росії.
Тріумфом для Ярослави Магучіх з Дніпра завершився турнір серед жінок в стрибках у висоту. Перемогу їй приніс найкращий результат сезону у світі – 2,02 м. П’яте місце посіла киянка Ірина Геращенко (1,92 м).
Лише один крок відділив киянку Яну Гладійчук від «бронзи» чемпіонату світу. Українська стрибунка з жердиною з першої спроби подолала 4,60 м і ділила третю сходинку зі швейцаркою Ангелікою Мозер. Але успішна третя спроба словенки Тіни Шутей на 4,70м, які не підкорилися Яні, перекреслила шанси України на медаль. То ж у неї підсумкове четверте місце.
У заключний день чемпіонату вся увага українських вболівальників була прикута до хмельничанки Марини Бех-Романчук, котра змагалася в двох дисциплінах. Виступаючи вранці вперше на міжнародній арені  у потрійному стрибку, Бех-Романчук, увійшовши до фіналу лише з восьмого місця (14,28 м), у заключній спробі стрибнула на рекордні для себе 14,74 м й виграла “срібло”. Обіграти її вдалося лише рекордсменці світу й олімпійській чемпіонці Юлімар Рохас з Венесуели, яка також у заключній спробі встановила світовий рекорд у приміщенні – 15,74 м.
Увечері Марина знову  вийшла в сектор, щоб позмагатися ще за одну медаль – в стрибках у довжину. У п’ятій спробі вона виконала стрибок, який дозволив би їй піднятися на п’єдестал, але судді вгледіли мінімальний заступ і спробу в районі 7 метрів  не зарахували.
Проте й без того Бех-Романчук виступила в Белгороді на дуже високому рівні. Слідом за сріблом у потрійному стрибку вона ввійшла до шістки найсильніших в стрибку у довжину (6,73 м). Перемогла й захистила титул чемпіонки світу в приміщенні сербка Івана Вулета (7,06 м)  
Після свого тріумфу хмельничанка відзначила: «Найважливіше, що хочу сказати: я стрибала з єдиною думкою. Думкою про те, що ця медаль має бути не для мене, а для моєї країни. Лише завдяки військовим і людям, які докладають стільки зусиль для того, щоб моя країна вистояла, я можу бути тут. Заради них я маю викластися максимально й показати, що ми сильні. Дуже сильні...” “Сьогодні мало бути дві медалі для моєї країни, але нові правила та судді вирішили зовсім по-іншому… Але я дякую Богу та всім причетним за цей день та за цю медаль. Наступного разу я досягну свого”, – написала Марина Бех-Романчук у своєму Instagram.
А завершився чемпіонат світовим рекордом зі стрибків з жердиною від шведа Арманда Дуплантіса – 6,20 м!
Ще один світовий рекорд у приміщенні цього дня був на рахунку американця Гранта Голловея, який у півфіналі промчав 60 м з бар’єрами за 7,29 сек, а згодом виграв золото з часом 7,39 сек.
Наразі за рахунок підтримки Національного олімпійського комітету України, Мінмолодьспорту України, міжнародних федерацій провідні вітчизняні спортсмени мають змогу готуватися до відповідальних стартів за кордоном.
Хмельничани Марина Бех-Романчук разом із своїм наставником Вадимом Крушинським вирушають до Португалії для якісної підготовки до літнього сезону.