Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 773

Днями уряд ухвалив відповідну постанову. Інформація в реєстрі: дозволить створити централізовану систему ветеринарних даних домашніх тварин для зручності власників та ветеринарів; стане основою для ветеринарного паспорта тварини у Дії; спростить пошук загублених тварин, контроль їх вакцинації та стерилізації.

Як Реєстр допоможе власникам тварин?
Під час візиту до ветеринарного лікаря будь-який власник тварини може добровільно та безоплатно зареєструвати свого улюбленця в реєстрі.
Буде сформований профайл тварини: дані про клінічний огляд, проведені вакцинації, стерилізацію, обробки та інші ветеринарні маніпуляції. Така інформація буде доповнюватись та оновлюватись під час кожного наступного візита до ветеринара.
Спочатку реєстр міститиме інформацію про котів, собак, далі послуга буде маштабована й на інших тварин.
Додатково у реєстрі можна буде зафіксувати зміну власника, а також інформацію про втрату або знайдення домашньої тварини.

Чому це важливо?
Проблема відсутності загальнонаціонального електронного реєстру домашніх тварин та їх обліку особливо гостро постала після початку повномасштабного вторгнення. В умовах війни багато домашніх улюбленців загубились, були покинуті або «осиротіли». Відсутність можливості швидко отримати інформацію про власників тварин серйозно ускладнила процес їх повернення та/або прилаштування. Постраждала велика кількість притулків, що були зруйновані чи пошкоджені. Переміщення та передача тварин до інших притулків, приватних утримувачів та прилаштування відбуваються часто безконтрольно через неможливість швидко зафіксувати дані в електронному форматі та потім їх відслідкувати.
Відсутність централізованої бази ветеринарних даних суттєво збільшує ризик розповсюдження захворювань та інфекцій в регіонах і загального погіршення епідеміологічного стану.

Що змінить реєстр домашніх тварин?
Ідентифікація домашніх котів та собак є вимогою законодавства ЄС.
Впровадження реєстру ще на один крок наблизить Україну до створення ветеринарного паспорта тварини в Дії, аби документи домашніх улюбленців завжди були під рукою.
Також реєстр дозволить: оцінити рівень вакцинації від сказу та інших захворювань серед домашніх тварин в країні; суттєво полегшити пошук загублених тварин: користувачі зможуть повідомляти про знайденого улюбленця або про втрату свого; оптимізувати облік, утримання та прилаштування безпритульних тварин; знизити ризики шахрайства із втраченими тваринами.
Функціональність реєстру покриватиме потреби чотирьох основних груп користувачів: власників домашніх тварин, представників установ ветеринарної медицини, представників комунальних підприємств та посадових осіб Міністерства аграрної політики та продовольства, ДПСС.
Розробка реєстру наразі триває. Після завершення технічних робіт та тестування ветеринарами буде оголошено про запуск проєкту.