Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 191

У селі Шарівці освятили відреставровану скульптуру Діви Марії і помолилися за мир в Україні.

Ця подія стала знаковою не лише для місцевої римо-католицької громади. На освячення завітали представники місцевої влади Ярмолинецької ТГ, духовенства Православної Церкви України, шарівчани та жителі сусідніх сіл. 

Скульптура знаходиться на галявині біля старого католицького кладовища. За переказами жителів села, постамент і статуя на ньому дуже давні. Вишукана жіноча фігура поєднує у собі м’якість та красу, ніякої експресивності, лише спокій та умиротворення. Довгий час місцеві жителі називали її Ганною. Однак під час досліджень, місцевий священик дійшов висновку, що насправді ця жінка - не свята Ганна, а Божа Матір. Саме так її зображали скульптори епохи Відродження. Фігура жінки зведена на кількаметровому рожевому постаменті. Божа Матір стоїть на земній кулі, обвитій гадюкою. Жінка наступила ногою на голову змії, наче хоче розтоптати земне зло, а високопіднята голова та складені на грудях руки ніби просять у Бога милості та добра. Як би там не було, а жителі села переконані, що Божа Матір береже Шарівку та її жителів від лиха. І як не дивно, село й справді, наче під Божим крилом: шарівчани не пам’ятають, щоб колись їхнє село потерпіло від стихійного лиха. Обминув його й голод, бо місцеві євреї всіляко допомагали селянам. Навіть під час війни жоден снаряд не розірвався у селі, хоч поблизу точилися запеклі бої...
А ще місцеві старожили розповідають (а вони чули від своїх дідів-прадідів), що коли споруджували постамент Матері Божої, то закопали під ним багато коштовностей. Знаходилося чимало лиходіїв, які хотіли викрасти скарби, але жодному не вдалося цього зробити. Кажуть, якась сила відкидає зловмисників, робить каліками та карає важкими хворобами. А от тим, хто приходить до Берегині помолитися, святиня завжди допомагає.

З роками велична скульптура стала руйнуватися (на фото). Але знайшлися меценати, коштом яких статую повністю реставрували, – це фермер Олег Павлович Лохвицький з родиною. На їхню адресу під час освячення відреставрованої скульптури звучали слова вдячності та многоліття. І звичайно, усі присутні спільно помолилися за мир в Україні, початком якого є мир у серцях людей.