Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 1006

Ісус Христос під час свого земного життя закликав усіх людей до духовної досконалості і тих, хто досягав цих вершин, хто виконував заповіти Христа, хто постраждав за віру Христову називали святими. 6 травня християни святкують День святого Юрія.

За переказами, Святий великомученик та Побідоносець Юрій (Георгій) походив із знатного римського роду та посідав високий чин у війську. 23 квітня 303 року після восьми днів тяжких катувань йому відрубали голову за те, що він виступав на боці християн, на яких у ті роки було гоніння.
З часом святого Георгія почали зображувати на іконах як давньоруського юнака-воїна на білому коні, який списом уражує дракона, а за Ярослава Мудрого таке зображення зустрічалося на княжих печатках.
Легенда розповідає, що святий Георгій вбив змія (дракона) за те, що той спустошував землю одного язичницького царя і люди на відкуп давали дракону своїх дітей. А коли підійшла черга до царської дочки, то святий Георгій словом і хресним знаменням приборкав дракона. Його, за наказом святого Георгія, царівна, ніби вівцю, привела на своєму поясі до міста, після чого язичницький народ прийняв християнську віру. Тут дракон символізує язичництво, а дівчина — християнську церкву.
День Побідоносця відзначають 6 травня, це день мученицької смерті святого. За стародавніми народними віруваннями, цього дня «весна сходить на землю», зеленіють сади і з`являються перші сходи ярих. За велінням князя Ярослава Мудрого пам’ять святого Юрія відзначають також 26 листопада (9 грудня за новим стилем) з 1051 року після перемоги над печенігами, це — день холодного осіннього Юрія.
У народі існувало вірування, що весняний святий Юрій відмикає ключами землю. В одній з народних веснянок говориться:
«Та Юрій матір кличе:
“Та подай, Мати, ключі відімкнути небо,
відімкнути небо — випустити росу, дівочу красу.
Дівоча краса, як літня роса;
в меду потопає, з вином виринає».
У селах, донині вірять, і я в тому числі, що роса цього дня дуже цілюща. Її потрібно збирати до сходу сонця. Вживати при різних хворобах, щоб позбутися головного болю. Роса допомагає, якщо зібрана в інші дні. Походивши декілька ранків по травичці з росою, позбудемося пітливості ніг і грибка. А ослаблених дітей та дорослих обгортають змоченим у росі простирадлом, але обережно, щоб не застудити.
Душа людини багато що може, а особливо душа святого. Молімося ж святому Георгію, щоб просити Бога врозумити відповідальних за війну на сході нашої країни, щоб нарешті прийшов мир.