Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 899

У Хмельницькому обласному художньому музеї до уваги відвідувачів майстер вперше представив проект під назвою «Емалі: Історія. Україна. Світ» з 20 творів. Олексій Коваль — послідовник київської школи емальєрства, який, на думку мистецтвознавців, є сучасним новатором і експериментатором. Він, без перебільшення, через свої твори відкриває Україну світові, а світ — Україні.

Працює емальєр у досить складній техніці — «гарячій емалі» — з різними хімічними сполуками та вогнем, яка вимагає чіткого контролю кожного руху та ювелірної точності. Крім того, оволодіти цією технікою під силу небагатьом.
Сьогодні вона одна з найдорожчих, адже митець працює з такими матеріалами, як срібло, мідь, бронза та коштовне каміння, поєднуючи різноманітні кольори та орнаменти, використовує інкрустації, заповнює квітами антикварні рами, оздоблює старовинні фотографії емалевими окладами тощо.
«У проекті Олексія Коваля представлені не лише його роботи, а й інформаційні стенди про зародження цієї техніки, період її становлення, зокрема, в Україні, — розповідає директор музею Ольга Долінська. — До того ж, він представив каталоги власних творів, інструменти, аби відвідувачі змогли якнайширше відкрити для себе техніку емалі».
Олексій Коваль народився в 1977 році в Києві. Закінчив Республіканську художню школу імені Тараса Шевченка по класу живопису і Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури. З 2000 року він працює у монументальному мистецтві. В його доробку багато фресок, мозаїк і вітражів. Згодом освоював особливості техніки гарячої емалі в Україні та приватних майстернях Китаю, Індії та Європи.
Подорожуючи світом, надихаючись історією кожної країни, її самобутньою культурою, митець створює емалеві картини. Він вражає своєю сміливістю, адже йому під силу навіть кількаметрові панно, які демонструють масштаби творчості.
Нині роботи Олексія Коваля є в багатьох приватних колекціях не лише в Україні, а й Італії, Хорватії, США, Болгарії та ін.
Отож до кінця травня у вас є можливість відвідати виставку.