Надрукувати
Категорія: Культура
Перегляди: 564

Через кілька днів відзначатимемо найбільш очікуване свято для багатьох християн — Великдень, або Світле Христове Воскресіння. Не забуваємо у ці святкові дні й про наших рідних і близьких, які пішли у засвіти, згадуємо їх світлими спогадами та щедрими молитвами. А ще є в нас добра традиція — у першу неділю після Пасхи, яку називають Провідною, відвідувати місця поховання спочилих.

І чим ближче до Великодня, а разом з ним до поминальних днів, тим активніше розгортається торгівля пластиковими квітами, букетами, вінками, іншими ритуальними товарами. Настав сезон, «жнива» для сотень підприємців та рядових реалізаторів ширвжитку, виготовленого у Піднебесній і який є продуктом переробки нафтовідходів.
Але чи завжди задумуємося ми, купуючи гарно розмальовану квітку, знову ж таки небезпечної для здоров’я фарбами, переважно аніліновими, а це досить токсичні сполуки.
 Люди старшого віку пам’ятають, що років 25-30 тому ніхто не прикрашав могили пластиковими букетами, традиційно йшли до померлих з живими квітами, пасочками, крашанками, а в деяких селах із вишитими українськими рушниками, які пов’язували на хрест. Затим у «моду» увійшли штучні вироби, проте ніхто тоді не думав, яку загрозу довкіллю, людині несе ця неприродна «краса».
Доцент Подільського державного університету, кандидат сільськогосподарських наук Микола Трояновський, який опікується екологічними питаннями, зазначає, що під час горіння пластику, синтетичних тканин, оброблених різними хімічними складовими, з яких «наштамповані» у Китаї «гарні» квіти, в атмосферу виділяються численні токсичні речовини, зокрема канцерогени, діоксини, котрі практично з організму людини не виводяться, викликають онкологічні захворювання. За словами науковця, навіть без спалювання, під впливом сонця, вітру, вологи пластик починає вигоряти, розкладатися, забруднюючи екосистему. Тим самим спотворюється не лише вигляд самої могили, а й зазнають отруєнь люди, які живуть близько до кладовищ.
 Як наголошує головний лікар Кам’янець-Подільського комунального некомерційного підприємства «Дитячий медичний центр» Тетяна Очеретенко, перш ніж купувати на цвинтар штучні квіти, думаючи про данину традиціям і померлих, слід насамперед подумати про живих, про дітей, на здоров’я яких досить згубно впливає нинішній невтішний стан довкілля. Саме для організму дитини, який активно формується і розвивається, вплив оточуючого середовища на її здоров’я є визначальним.
 Працівниця Кам’янець-Подільського міського цвинтаря пані Валентина розповіла, що наразі на цьому особливому місці знайшли свій останній спочинок понад 30 тисяч кам’янчан, і могили більшості з них прикрашені саме штучними букетами та віночками, які потім викидаються й вивозяться вантажівками на міське сміттєзвалище. Й так щороку, десятками машин.
За словами священника отця Ігоря, настоятеля церкви Богоявлення Господнього ПЦУ, що в місті над Смотричем, пластикові вінки і квіти не несуть ніякої богословської символіки, це традиція, яка поширилася в останні десятиліття й від якої він щоразу просить своїх парафіян відмовитися, адже в Європі подібного немає.
Спілкувався також із директором Рихтівської ЗОШ І-ІІ ступенів, що на Кам’янеччині, Володимиром Данилюком, який також активно переймається екологічним проблемами рідного краю. «Беззаперечно, ми маємо вшановувати пам’ять померлих своїх рідних і близьких, але не у спосіб масового «захаращення» їх могил ритуальними атрибутами, які наносять шкоду живим, забруднюють довкілля, тому я категорично проти мертвих квітів на гробках», — зауважив Володимир Вікторович.
На переконання освітянина, про це слід говорити з людьми, активніше вести серед них роз’яснювальну роботу через засоби масової інформації. А взагалі б, на законодавчому рівні держави, як це зроблено у десятках країн світу, в тому числі й Німеччині, заборонити нести на кладовища екологічно небезпечні атрибути.
Підтримує таку ідею і депутат Кам’янець-Подільської районної ради, директор одного із кращих на теренах області сільгосппідприємства філії «Кам’янець-Подільська» ТОВ СП «НІБУЛОН» Сергій Богачик. Тож на останній сесії Орининської сільської ради ОТГ він ініціював відповідне звернення щодо обмеження використання пластикових товарів на кладовищах у населених пунктах району, їх реалізації через торговельну мережу. Відрадно, що його колеги-місцеві обранці цю ініціативу одностайно схвалили. Тож приклад гідний наслідуванню. До речі, така практика є вже у багатьох регіонах країни.
 Звичайно, витрачати власні сотні гривень на придбання синтетичних квітів та вінків, прикрашати ними могили — вибір кожного з нас. Але, мабуть, ще не всі до кінця усвідомлюють їхню шкоду, а, можливо, просто важко викорінити звичку, набуту роками. Проте слід знати, як це наголошує церква, пам’ять про померлих, повага до них виявляється не в найбільшому та найяскравішому штучному букеті, який стане екологічно небезпечним для живих, а у спогадах про життя людини та в молитвах про неї.