Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 854

Фото ілюстративне.

9 жовтня на Хмельниччині сталося масове отруєння грибами. Постраждали сім чоловіків, віком від 30 до 56 років. Шестеро — тимчасово наймані працівники Меджибізького рибгоспу, мешканці Харківщини, та 1 місцевий житель. Попередня причина отруєння — дикорослі гриби (рядовки). Їх потерпілі назбирали у лісі неподалік Меджибожа, опісля — відварили та вживали під час вечері у смаженому вигляді. 

Перші клінічні прояви нездужання — нудоту, блювоту та діарею постраждалі відчули уже за півтори години. Не чекаючи ранку, були змушені звернутися до лікарів. Це й врятувало їх від важкого перебігу хвороби.  Протягом ночі трьох пацієнтів каретами “невідкладної” допомоги доправили до відділення анестезіології та інтенсивної терапії Летичівської багатопрофільної лікарні, чотирьох інших — до відділення детоксикації Хмельницької обласної лікарні. Четверо постраждалих перебували у важкому стані, троє — у стані середньої важкості.
За інформацією лікарів, на 14.30 10 жовтня стан постраждалих значно покращився, декого виписали з лікарень, інших — перевели у терапевтичне відділення. Вирішальну роль відіграло те, що пацієнти без зволікання звернулися за медичною допомогою.

Профілактика отруєння грибами та перша допомога

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря! 

Перша допомога у разі отруєння грибами

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.