Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 374

Управління молоді та спорту повідомляє, що у 2022 році в бюджеті Хмельницької міської територіальної громади на надання пільгового молодіжного довготермінового кредиту на придбання житла передбачено 650 тис. грн, що вдвічі більше, ніж у попередньому році. Кошти надані в межах кошторисних призначень. Решту суми позичальник доплачує, виходячи із своїх можливостей і вибору об’єкта (одно- чи двокімнатної квартири).

Запрошуємо мешканців громади, що реєструвалися за цією програмою у Фонді сприяння молодіжному житловому будівництву (вул. Грушевського, 87) і перебувають у рейтингу із загальною кількістю балів від 31 до 20 завітати до управління молоді та спорту до 11 листопада 2022 року з 13.00-15.00 год. (прв. Героя України Олексія Скоблі, 5, каб. №6, тел. 76-41-09) за детальнішою інформацією щодо порядку отримання кредиту.
Перш за все взяти довідку про склад сім’ї та поновити інформацію, якщо є зміни у складі сім’ї або інші зміни стосовно житва, у відділі по розподілу житлової площі. Також взяти довідки з місця роботи про заробітну плату або довідку про доходи з податкової. Для підтвердження платоспроможності.
Умови отримання пільгового довготермінового кредиту на придбання житла.
Право на отримання кредиту мають:
— сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно
— неповна сім’я в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину)
—  одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно.
Термін повернення кредиту - до 30 років.
Розмір кредиту на будівництво (реконструкцію) житла визначається виходячи з норми 21 кв. м загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 20 кв. м на сім’ю та вартості будівництва (реконструкції) 1 кв. м житла, витрат на страхування в період будівництва (реконструкції) житла. При цьому вартість будівництва 1 кв. м житла не повинна перевищувати опосередковану вартість спорудження житла за регіонами України, що визначається Мінрегіоном.
Перший внесок, згідно з підпунктом третім пункту 17 Положення 584 становить не менше як 6 відсотків передбаченої вартості будівництва (реконструкції) чи експертної оцінки вартості придбання об’єкта кредитування. Ці кошти вносяться двома частинами: перша - на момент укладення кредитної угоди, друга - під час остаточних розрахунків протягом 10 днів після отримання технічного паспорта на квартиру.
Відсоткова ставка:
— для позичальників, які не мають дітей – 3% річних;
— позичальник, який має 1 дитину – звільняється від сплати відсотків за користування кредитом;
— позичальникові, який має 2 дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов’язань за кредитом;
— позичальникові, який має 3 і більше дітей, погашається 50 відсотків суми зобов’язань за кредитом.
Відсотки за користування кредитом не нараховуються:
— військовослужбовцям - з початку і до закінчення особливого періоду;
— резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, на час проходження військової служби.
Визначення рейтингу кандидата в позичальники здійснюється відповідно до Інструкції про порядок визначення переваги в наданні пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, затвердженої наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 26 жовтня 2005 року № 2488 та рішенням правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» від 25 серпня 2005 року № 30.
Обов’язковою умовою отримання кредиту є платоспроможність кандидата в позичальники, порядок розрахунку якої також визначається Інструкцією про порядок визначення переваги в наданні пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, затвердженої наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 26 жовтня 2005 року № 2488 та рішенням правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» від 25 серпня 2005 року № 30.