Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 2793

Останніми тижнями сотні подолян, користувачів природного газу, шоковані рахунками, що отримують від ТОВ «Хмельницькгаз збут», і в яких зазначаються певні суми боргу. Взявши в руки такі платіжки, одні хапаються за серце і, поклавши під язик пігулку валідолу, «обривають» телефони, намагаючись вийти на зв’язок з абонслужбою місцевої газопостачальної організації, хтось, долаючи кілометри, і в тридцятиградусну спекоту добирається до газконтори для з’ясування обставин, а дехто, повівшись на отримані квитанції, поспішає їх швиденько оплатити в банку. Аякже! В тому ж рахунку чорним по білому написано, що борг слід «…сплатити в 10-денний термін після отримання платіжного документа, а в разі порушення терміну оплати газопостачальне підприємство має право припинити надання послуг з газопостачання». Кому ж хочеться залишитися без блага цивілізації? Й більшість споживачів блакитного палива не ймуть віри, звідки у них взялися оті борги, коли вони справно, згідно з показниками лічильника, розраховуються за спожитий енергоносій?

Ось з яким листом звернулася до Кам’янець-Подільської дільниці ТОВ «Хмельницькгаз збут», відповідна копія надійшла і до нашої газети, мешканка села Жовтневе Кам’янець-Подільського району Людмила Ігорівна (з етичних міркувань вона попросила в газеті її прізвище не вказувати): «Я отримала ваш рахунок про сплату за спожитий у червні газ в сумі 1028 гривень. Однак ще місяць тому за нього розрахувалася, сплативши, згідно з показниками лічильника, 225 гривень. То поясніть мені, що робити з рештою тієї суми, яку ви мені виставили? Крім того, в мене є переплата за газ в сумі 1098 гривень». Для підтвердження написаного, наша читачка додала до листа копії отриманої платіжки за червень 2015 року, де значиться про її борг у сумі 1028,18 грн. та квитанції від 1 липня про сплату 225 гривень.
Прикро, але це не єдина скарга до газети від наших читачів про надіслані їм газівниками квитанції. Аби прокоментувати ситуацію, яка склалася в ПАТ «Хмельницькгаз» щодо нарахування відповідних сум, й з’ясувати, з чиєї вини вона виникла, ми звернулися до голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» Михайла Юрченка. І ось на наш запит отримали від Михайла Борисовича таку відповідь: «Дійсно, з 1 липня 2015 року постачання природного газу на території Хмельницької області (крім м. Шепетівки та Шепетівського району) здійснює вже не ПАТ «Хмельницькгаз», а новий постачальник — ТОВ «Хмельницькгаз збут». У ст.16 «Відокремлення функцій транспортування, розподілу та постачання природного газу» Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» зазначається, що «...газотранспортне підприємство не може провадити діяльність з видобування та постачання природного газу». Отже, на підставі цього закону підприємство, що здійснює розподіл газу, не має права його постачати. ТОВ «Хмельницькгаз збут» отримало Ліцензію на постачання природного газу згідно з рішенням НКРЕКП та Постановою Кабміну № 1649 від 28.05.2015 р. У зв ’язку з цим, усім нашим абонентам необхідно укласти договори на газопостачання з новим постачальником.
Хочу підкреслити, що в жодному разі не потрібно створювати ажіотаж навколо цієї процедури, вистоювати черги в абонентних службах. Щоб максимально спростити цей процес, наші співробітники прийдуть до кожного споживача за місцем проживання і протягом 10-15 хвилин укладуть договір. Прохання — підготувати необхідні документи, щоб зайняти ще менше часу. Звичайно, при бажанні, можна прийти у абонентні служби з необхідними документами і там укласти договір. З переліком необхідних документів можна ознайомитися на нашому офіційному сайті у розділі «Нові послуги» за посиланням km.104.ua або звернувшись до Контакт-центру за телефоном (0800) 50 43 14, телефонами гарячої лінії: (0382) 71 22 41, (0382) 71 04 55, (0382) 71 70 03, (0382) 71 70 10, (0382) 71 70 72. Також хочемо наголосити, що борги населення області станом на 1 серпня 2015 року складають
70 мільйонів гривень. Це найбільша сума за всю історію функціонування нашої компанії. Ми й надалі працюватимемо з боржниками виключно у правовому полі щодо ліквідації та недопущення заборгованості шляхом попереджень про припинення газопостачання, у судовому порядку, а також припинятимемо газопостачання згідно з «Правилами надання населенню послуг з газопостачання». Щодо укладення нових договорів з боржниками, то підприємство укладатиме їх з усіма споживачами, боржниками у тому числі.
Якщо абонент, особливо в районах, сільській місцевості не знає про нового постачальника газу і далі продовжує перераховувати кошти за старими реквізитами, то їхні гроші надійдуть виключно за призначенням. Ми уклали договори з усіма банківськими установами. Навіть, якщо абонент вказав старі реквізити — оператор автоматично змінить їх на потрібні, і вони надійдуть на рахунок ТОВ «Хмельницькгаз збут». Починаючи з 1 липня, оплата вартості послуг з газопостачання, зокрема, в частині погашення заборгованості, за станом на 30 червня 2015 року буде здійснюватися на поточний рахунок із спеціальним режимом використання нового постачальника природного газу за такими реквізитами: отримувач платежу ТОВ «Хмельницькгаз збут», код ЄДРПОУ 39585960, рахунок 26039300784512, філія — Хмельницьке обласне управління АТ «Ощадбанк» МФО 315784.
Наразі споживачі вже отримали перші платіжки за газ, так буде й надалі. Розрахункові книжки, якими ми користувалися багато років, поступово відходять у минуле. Дійсно, у багатьох квитанціях є низка помилок, але це не суттєво і на розрахунки не впливає жодним чином. По-перше, при перенесенні інформації про абонента з однієї бази даних в іншу трапляються помилки (суто людський фактор); по-друге, споживачі, на жаль, не надають нам щомісячні покази лічильника, що повинні робити обов’язково, та інше. Окремі з них можуть вказати показники раз на півроку або й на рік, дехто взагалі не надає показань і не допускає контролерів у помешкання, що теж певним чином вплинуло на отриману інформацію у нових платіжках. У зв’язку з цим ТОВ «Хмельницькгаз збут» рекомендує вносити свій фактичний показник газового лічильника в отримані квитанції, сплатити за спожитий газ за лічильником. Корінець вашої квитанції надійде з банку до нас, і ми приведемо усі дані у відповідність, щоб система більше не давала таких «збоїв». Крім того, уважно придивіться, що саме зазначено у квитанції: борг чи переплата? Наразі ми внесли певні корективи та спростили нові платіжки, щоб споживачам було зручніше та зрозуміліше ними користуватися.
 Прохання — у разі виникнення запитань, звертатися в абонентні служби за місцем проживання за телефонами, зазначеними на нашому сайті у розділі «Контакти наших служб», а також, за потреби, — на багатоканальний телефон гарячої лінії 0 800 50 43 14 (дзвінки зі стаціонарного безкоштовні)».