Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 302

У серпні буде виплачено щорічну одноразову допомогу до Дня Незалежності України (раніше виплачувалася до 9 травня). Як повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою визначено порядок здійснення грошової виплати. Разову допомогу до Дня Незалежності отримають особи, які мають статус відповідно до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань».

Громадяни, котрі отримують пенсію чи щомісячне довічне грошове утримання, доплату отримають разом з пенсією. Однак є певні категорії, яким треба звернутися до органів Пенсійного фонду. Це, зокрема, особи, які не перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду України як отримувачі пенсії/щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці. Друга категорія — особи, які не перебувають на службі в силових міністерствах та відомствах, в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.
Разова допомога виплачуватиметься у 2023 році у таких розмірах:
— особам з інвалідністю внаслідок війни І групи — 3100 гривень;
— особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи — 2900 гривень;
  — особам з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи — 2700 гривень;
— учасникам бойових дій — 1000 гривень;
— особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 3100 гривень;
— членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни — 650 гривень;
— учасникам війни — 450 гривень.
Якщо людина набула відповідного статусу згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»   до 24 серпня поточного року включно, але грошова допомога їй не виплачена станом на 1 жовтня, має право звернутися щодо її виплати до органів Пенсійного фонду України за місцем проживання (перебування) та отримати її до 1 листопада поточного року.